Η αίσθηση του χιούμορ φτιάχνει τη μέρα ενός ανθρώπου, πόσω μάλλον μίας ολόκληρης οικογένειας. Μπορείτε να φυσήξετε τον αφαλό του μωρού, να κυνηγήσετε ένα τρίχρονο φορώντας ένα αστείο καπέλο ή να κάνετε ότι πέφτετε για να κάνετε το εξάχρονο παιδί σας να γελάσει. Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνει, η αίσθηση του χιούμορ του γίνεται πιο έξυπνη και βασίζεται περισσότερο στα λογοπαίγνια ή τις ατάκες. Τα παιδιά γίνονται πιο έξυπνα, πιο υγιή και αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις. Επίσης δεν γεννιούνται με το χιούμορ. Είναι κάτι που το μαθαίνουν κυρίως από εσάς.

Εάν έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ, μπορούν να βλέπουν τα πράγματα και από άλλες, λιγότερο εμφανείς οπτικές, να είναι αυθόρμητα, να αντιλαμβάνονται τις μη συμβατικές ιδέες και νοοτροπίες, να μην μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων και φυσικά να μην παίρνουν τον εαυτό τους τόσο σοβαρά. Αποκτούν αισιοδοξία, υψηλή αυτοπεποίθηση και διαχειρίζονται καλύτερα τη διαφορετικότητα.

Κάθε ηλικία αντιλαμβάνεται διαφορετικά το τι είναι αστείο. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε τι διασκεδάζει το παιδί σε κάθε φάση της ζωής του. Τα μωρά μιμούνται τις αστείες και χαρούμενες εκφράσεις και φυσικά γαργαλιούνται αν τα πειράξετε στην κοιλίτσα. Τα νήπια εκτιμούν κυρίως το σωματικό χιούμορ, ειδικά όταν κάνετε κάτι αιφνίδιο. Οι καινούριες δύσκολες λέξεις τους φαίνονται πολύ αστείες. Στην προσχολική ηλικία, βρίσκουν αστείους τους ήχους ή τις παράξενες εικόνες και αντιλαμβάνονται σιγά σιγά τους ‘αστείους’ ήχους του σώματος. Όταν ξεκινούν το σχολείο, εξελίσσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες και αρχίζουν με ανέκδοτα για να καταλήξουν αργότερα να γελούν με λογοπαίγνια.

Πώς μπορείτε όμως να ενθαρρύνετε την αίσθηση του χιούμορ του;

Γίνετε το πρότυπο. Αν το παιδί σας βλέπει να γελάτε δυνατά, να λέτε αστείες ιστορίες ή να κάνετε κωμικά πράγματα για να προκαλέσετε το γέλιο, θα αρχίσει κι εκείνο να λειτουργεί ανάλογα.

Πάρτε στα σοβαρά το χιούμορ του παιδιού. Γελάστε με τις εικόνες που σας δείχνει και τα ανέκδοτα που σας λέει. Την πρώτη φορά που θα σας δει να γελάτε εξαιτίας του, θα είναι μία σημαντική εμπειρία για εκείνο.

Βρείτε κωμικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενθαρρύνετε το παιδί να προσέξει αντιδράσεις ή αστεία πράγματα γύρω του.

Βοηθήστε το με βιβλία, κόμικς, έξυπνες αστείες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Τα παιδιά χρειάζονται έμπνευση και πολλά ερεθίσματα.

Προσέξτε το χιούμορ σας. Μην ενθαρρύνετε τα αστεία που γίνονται σε βάρος άλλων ανθρώπων και έχουν σεξιστικές ή ρατσιστικές αποχρώσεις.