Σύμφωνα με την Kathy Kater, την κλινική κοινωνική λειτουργό και συγγραφέα βιβλίου που μιλάει για τα υγιή σώματα των παιδιών μας, η απάντηση είναι ναι και όχι. Από τη στιγμή που μεγαλώνουμε παιδιά σε μία κοινωνία όπου το να είσαι λεπτός είναι κάτι σαν αρετή, είναι λογικό και σύνηθες να επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά. Το μήνυμα που παίρνουν γύρω τους είναι ότι τα σώματά μας δεν είναι αρκετά αδύνατα.

Είναι αρκετά πιθανό να μην κατανοεί ούτε και η ίδια τι σημαίνει αυτό που λέει, όσο σοκαριστική και να σας ακούγεται η δήλωσή της. Ίσως και να μιμείται αυτό που μόλις άκουσε στην τηλεόραση, με τον τρόπο που παίρνει μία τσάντα και λέει ‘φεύγω για δουλειά’. Σε κάθε περίπτωση, οφείλετε να ‘ακούσετε’ αυτό που λέει το παιδί, έστω και χιουμοριστικά ή με άγνοια και να το δείτε σαν μία ευκαιρία να αναπτύξει μία υγιή εικόνα για το σώμα της. Οι λέξεις κλειδιά για εσάς είναι να την καθησυχάσετε και να της κάνετε ευγενικές ερωτήσεις. Από πού πήρε την ιδέα ότι είναι χοντρή; Το άκουσε στο σχολείο ή στα μαθήματα χορού; Ακόμα κι αν δεν μπορεί να δώσει μία ακριβή απάντηση, βοηθά στο να ξεκινήσετε ένα διάλογο για ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Εξηγήστε της ότι το λίπος (ή πάχος) είναι φυσιολογικό κομμάτι του ανθρώπινου σώματος, όπως το δέρμα και τα κόκαλα και το χρειαζόμαστε για να μπορούμε να επιζούμε. Διδάξτε στο παιδί την αποδοχή και τη διαφορετικότητα των σωμάτων. Όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι ανεξαρτήτως βάρους, ύψους ή μεγέθους. Μετατοπίστε το ενδιαφέρον από το μέγεθος στην υγεία και μιλήστε για τα υγιή σώματα που τρέχουν, πηδάνε και αθλούνται με διάφορους τρόπους. Και φυσικά, πρέπει να είστε έξτρα προσεκτικές όταν μιλάτε μπροστά στα παιδιά. Αν συζητάτε συνέχεια για δίαιτες και παραπονιέστε για το πώς δείχνετε μέσα στα ρούχα σας, είναι λογικό να έχετε μία κόρη που νιώθει χοντρή. Η εικόνα του σώματός της ξεκινά από το οικογενειακό περιβάλλον και η άποψή της για το είναι φυσιολογικό βασίζεται σε αυτά που πιστεύετε εσείς.