Τα παιδιά σχολικής ηλικίας ξέρουν ότι διαζύγιο σημαίνει το τέλος του γάμου των γονιών. Μπορεί να έχουν ήδη φίλους ή συμμαθητές που το έχουν βιώσει και να είναι εξοικειωμένοι με αυτήν την πραγματικότητα. Προφανώς και τους αφορά κυρίως πώς επηρεάζεται η δική τους ζωή, Αγχώνονται για το αν θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο και θα θέλουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία. Καθησυχάστε τα παιδιά λέγοντάς τους ότι τα αγαπάτε και τα υπολογίζετε, ό,τι και να γίνει. Εφόσον μιλάμε για τόσο μεγάλη αλλαγή, μην εκπλαγείτε αν το παιδί γίνει πιο επιθετικό, θυμωμένο ή προσκολλάται πάνω σας. Εσείς θα τα βοηθήσετε έτσι ώστε η μετάβαση να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται.

Βρείτε τη σωστή στιγμή. Μόνο όταν σιγουρευτείτε για την απόφαση, μπορείτε να το πείτε και στα παιδιά σας. Διαφορετικά το μπερδεύετε και δεν ξέρει πώς να νιώσει. Επιλέξτε μία στιγμή όπου δεν θα νιώσει μόνο του μετά κι εσείς θα είστε εκεί για πολλές αγκαλιές και για να το καθησυχάσετε.

Ανακοινώστε το μαζί. Ακόμα κι αν διαφωνείτε στα πάντα, εδώ πρέπει αν γίνετε μία ‘γροθιά’ και να το κάνετε μαζί για το καλό του παιδιού. Έτσι το παιδί δεν μπερδεύεται και πείθεται ότι πρόκειται για μία κοινή απόφαση. Τέλος, δεν κλονίζεται η εμπιστοσύνη που έχει και στους δυο σας.

Απλά και κατανοητά. Χρησιμοποιήστε το λεξιλόγιο που μπορεί να καταλάβει το παιδί και μην πείτε πολλά και περιττά, εκτός αν σας ρωτήσει το ίδιο. Αν μάλιστα το παιδί έχει υπάρξει μάρτυρας πολλών καυγάδων, αναγνωρίστε κι εξηγήστε ότι κάνετε ό,τι είναι καλύτερο για όλη την οικογένεια.

Μην ξεχάσετε να πείτε στο παιδί ότι δεν φταίει πουθενά. Τα παιδιά τείνουν να νομίζουν ότι φταίνε που οι γονείς τους χωρίζουν, επειδή δεν μάζεψαν το δωμάτιό τους ή γιατί έκαναν ζημιά. Ενημερώστε το ότι δεν φταίει και ότι είναι μία απόφαση που αφορά μόνο τη μαμά και τον μπαμπά.

Συχνές ερωτήσεις των παιδιών

‘Τι είναι διαζύγιο’; Ρωτήστε ευγενικά και ήρεμα το παιδί τι θεωρεί ότι είναι το διαζύγιο για να δείτε τι πληροφορίες έχει μέχρι τώρα. Μπορείτε να εξηγήσετε απλά τι σημαίνει, αν και τα περισσότερα παιδιά του δημοτικού έχουν ήδη συμμαθητές με χωρισμένους γονείς. Απλά καθησυχάστε το παιδί ότι η δική σας περίπτωση δεν είναι ίδια με κάποια άλλη.

‘Γιατί χωρίζετε’; Εξηγήστε απλά ότι θέλετε να κάνετε ό,τι καλύτερο για την οικογένεια και ότι, επειδή μαλώνετε αρκετά, πήρατε αυτήν την απόφαση. Αποφύγετε να πείτε ότι δεν αγαπιέστε πλέον ή να κατηγορήσετε ο ένας τον άλλο.

‘Πού θα κοιμάμαι’; Μάλλον θα φοβάται ότι θα πρέπει να αλλάξει σπίτι, σχολείο, φίλους και πολλά άλλα στη ζωή του.

Τα επόμενα βήματα

  • Δώστε του πολλή αγάπη και προσοχή σε αυτό το μεταβατικό στάδιο
  • Φροντίστε να μιλάτε συνέχεια και να ρωτάτε το παιδί πώς νιώθει και αν θέλει να μοιραστεί κάτι
  • Μην χαλάτε τη ρουτίνα του. Το παιδί χρειάζεται σταθερά σημεία αναφοράς για να μην νιώθει ότι βιώνει πολλές χαοτικές αλλαγές.
  • Μην βάζετε το παιδί να κατασκοπεύει για να μαθαίνετε τι κάνει ο άλλος γονιός στη ζωή του.
  • Ξεκαθαρίστε στο παιδί ότι δεν θα υπάρξει επανασύνδεση και μην το αφήνετε να ελπίζει
  • Επισκεφθείτε κάποιον ειδικό αν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να το χειριστείτε μόνοι σας