Κάθε σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού είναι δύσκολη και χρειάζεται χρόνο. Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι το παιδί θα είναι έτοιμο από την πρώτη μέρα και θα προσαρμοστεί αμέσως. Αν θέλετε όμως να κάνετε εύκολη τη μετάβασή του και να το προετοιμάσετε σωστά για τις νέες συνθήκες στη ζωή του, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα αλλά κάντε τα με χαρά και όχι σαν να είναι μάθημα.

Οργανώστε περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό να τα πηγαίνει καλά με τα άλλα παιδιά  και να περνάει χρόνο μαζί τους ώστε να μοιράζεται, να περιμένει τη σειρά του και να παίζει συνεργάσιμα. Μπορεί να παίζει με παιδιά φίλων σας ή να συμμετάσχει σε μουσικές ομάδες.

Δώστε του μία γεύση του τι να περιμένει. Αντισταθείτε στον πειρασμό να του πείτε ότι όλα θα είναι τέλεια και ότι δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεται. Μην μειώνετε τους φόβους του και απαντήστε σε οποιαδήποτε πληροφορία θα το βοηθήσει. Είναι καλό να ξέρει πότε θα πάει, πού βρίσκεται και με ποιους θα είναι. Πριν ξεκινήσει, μπορείτε να πάτε μαζί βόλτα για να δει το χώρο.

Βρείτε μαζί έναν αποχαιρετισμό. Είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή στη ζωή του και ίσως φοβάται ότι αν το αφήσετε εκεί το πρωί, δεν θα ξαναγυρίσετε να το πάρετε. Βρείτε ένα μυστικό κωδικό ή ένα ποίημα ώστε να το καθησυχάσετε. Μην φεύγετε ποτέ από το σπίτι χωρίς να το χαιρετήσετε. Του δημιουργείτε την αίσθηση της εγκατάλειψης και δεν θα θέλει ποτέ να ξαναπάει στο νηπιαγωγείο.

Διαβάστε στο παιδί σας κάθε μέρα. Στο νηπιαγωγείο, κάθονται όλοι μαζί και διαβάζουν μία ιστορία, οπότε είναι καλό να εξοικειωθεί με αυτό. Τα παιδιά που δεν έχουν εμπειρίες με βιβλία από νωρίς, δυσκολεύονται περισσότερο με την ανάγνωση αργότερα. Διαβάστε δυνατά στο παιδί για να εξασκήσει την ακοή του. Αν μάθει απ’έξω ένα παραμύθι, θα μπορεί κι εκείνο να σας το ‘διαβάσει’.

Προετοιμάστε την ικανότητά του σαν ακροατής. Πολλοί νηπιαγωγοί βάζουν τα παιδιά να κάθονται ακίνητα και να ακούνε. Για να το προετοιμάσετε, βάλτε το να καθίσει ήσυχα και να κλείσει τα μάτια του και ρωτήστε τους για τους ήχους που ακούει κι από πού έρχονται. Μπορείτε να του δώσετε απλές οδηγίες, όπως ‘πλύνε τα χέρια σου πριν το φαγητό’ ή ‘βγάλε τα παπούτσια σου πριν ξαπλώσεις’.

Ξεδιπλώστε μαζί την καλλιτεχνική πλευρά του. Βοηθήστε το να αναπτύξει τις οπτικές και πρακτικές του ικανότητες με το να ζωγραφίζει με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές και κλασική βαφή.