Έχετε προετοιμαστεί για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το θηλασμό και πώς να αλλάζετε πάνες. Κανείς όμως δεν σας έχει προετοιμάσει για όλα τα καινούρια συναισθήματα και αυτά που κάνει το μωρό σας και σας εκπλήσσει. Αυτά θα τα διαπιστώσετε από μόνοι σας και δεν θα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η πρώτη πρόταση. Ο γιατρός, μετά τους 15 μήνες, σας ρωτάει πόσες λέξεις λέει το παιδί και με ποια συχνότητα. Εσείς τις καταγράφετε αλλά δεν ξέρετε ποια είναι η μέρα που θα πει ‘μαμά βόλτα’ ή ‘μπαμπάς σπίτι’. Και φυσικά θέλετε να είστε μπροστά σε αυτό το σπουδαίο γεγονός.

Η πρώτη εκδήλωση αγάπης στα αδέρφια. Μπορεί να μην αγκαλιάζονται ή να λένε το ένα στο άλλο πόσο αγαπιούνται, αλλά έρχεται αυτή η στιγμή που τα ακούτε να ξεκαρδίζονται παρέα ή βοηθά το μεγάλο να σηκωθεί το μικρό.

Η πρώτη έκφραση ρυθμού. Πάντα υπάρχει ένα τραγούδι που ξεσηκώνει το μωρό και το ενθουσιάζει κάθε φορά που το ακούει. Αν έχετε εντοπίσει αυτόν το ρυθμό που κάνει το μωρό σας να κουνιέται, βάλτε το ξανά και ξανά. Η αίσθηση είναι μοναδική και για εσάς και για εκείνο.

Το πρώτο γεύμα εκτός σπιτιού. Κάθε παιδί έχει ξεχωριστή προσωπικότητα, επομένως δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το τι θα αντιμετωπίσετε. Υπάρχουν μωρά που κλαίνε και δεν αντέχουν πολλή ώρα και άλλα που λατρεύουν τη διαδικασία, Αν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να καθίσει κανονικά στο τραπέζι και να φάει μαζί σας.

Η πρώτη βόλτα χωρίς καρότσι. Η πρώτη φορά που βγαίνετε από το σπίτι και περπατάτε χέρι χέρι χωρίς να χρειάζεστε το καρότσι. Είναι αυτή η στιγμή που αντιλαμβάνεστε ότι το μωρό δεν είναι πια μωρό…

Τα πρώτα σημάδια της ιδιαίτερης προσωπικότητας. Όλα τα παιδιά κλαίνε, γελάνε και παίζουν. Αλλά έρχεται η στιγμή που το παιδί αποκαλύπτει τι χαρακτήρα έχει και σας εκπλήσσει. Δείχνει αν είναι ντροπαλό, εσωστρεφές ή αν έχει έντονη προσωπικότητα και κάνει αισθητή την παρουσία του.

Ο πρώτος μικρός τραυματισμός. Όλες οι μαμάδες τρέμουν τη στιγμή που θα χτυπήσει το παιδί τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποτρέψουν. Αλλά ακόμα κι αν συμβεί και τρομάξετε, θα αρχίσετε να διαπιστώνετε ότι δεν είναι και τόσο σοβαρό και σας δίνεται μία ακόμα αφορμή να το φιλήσετε.

Η πρώτη φορά που σας φιλάει. Μπορεί να είναι το πρώτο φιλί στο μάγουλο ή η πρώτη φορά που σας στέλνει πεταχτό φιλάκι στον αέρα για να σας αποχαιρετήσει. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η χαρά που νιώθετε είναι η ίδια.

Η πρώτη δραστηριότητα. Όταν βλέπετε το παιδί να πιάνει το μαρκαδόρο και να κάνει μία ζωγραφιά και να σας την δίνει. Ακόμα κι αν πρόκειται για μουτζούρες, βλέπετε ένα δικό του δημιούργημα που προορίζεται για εσάς.