Στα πρώτα χρόνια ζωής, κάθε μήνας φέρνει και μία νέα αλλαγή στη συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Στον ενάμιση χρόνο, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να προφέρουν καθαρά τουλάχιστον 12 λέξεις. Εκτός από ‘μαμά’ και ‘μπαμπά’, λένε και άλλες λεξούλες ενώ αρκετά από αυτά είναι πια σε θέση να ενώσουν δύο λέξεις φτιάχνοντας προτάσεις χωρίς ρήμα. Στους 18 μήνες, το παιδί μιμείται αυτά που ακούει από τις ενήλικες και μπορεί να μην τις λέει σωστά. Εάν μέχρι αυτό το σημείο, δεν λέει ακόμα καθαρά λίγες λέξεις, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο για να ελέγξει αν η ακοή είναι πλήρως αναπτυγμένη. Είναι η φάση όπου ανακαλύπτει την ένταση της φωνής και λέει αυτό που θέλει μόνο με μία λέξη. Από τον τόνο, μπορείτε να καταλάβετε τι θέλει. Επίσης, μαθαίνουν το όνομά τους και αναφέρονται στον εαυτό τους χρησιμοποιώντας το.

Μην διορθώνετε ποτέ το παιδί. Αντίθετα, επαναλάβετε αυτό που λέει χρησιμοποιώντας τη σωστή λέξη. Έτσι ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του και την όρεξη να μαθαίνει συνέχεια νέες λέξεις και να μην φοβάται να τις πει. Εξασκήστε την ακοή του με τραγούδια και παραμύθια σε CD.

Οι γνωστικές του ικανότητες μεταφέρονται και στα παιχνίδια, τα ζώα και τους ανθρώπους και αναρωτιέται για το πώς λένε κάθε πράγμα ή ον. Βασίζεται σε εσάς και σας ρωτάει συνεχώς. Μπορεί να μην είναι σε θέση να προφέρει τις λέξεις που ακούει αλλά αντιλαμβάνεται πολύ καλά αυτά που ακούει και τα αρχειοθετεί στο μυαλό του. Γύρω στους 18 μήνες, ξεκινά να σκέφτεται τα πράγματα τα οποία δεν είναι παρόντα. Ξέρει ότι τα παπούτσια είναι στο σαλόνι και πηγαίνει να τα πάρει. Ένα έξυπνο παιχνίδι που τεστάρει αυτήν του την ικανότητα είναι το εξής: κρύψτε ένα αγαπημένο του παιχνίδι κάτω από δύο ή τρεις κουβέρτες. Θα αρχίσει να ψάχνει μία μία την κουβέρτα μέχρι να το βρει και θα διασκεδάζει κατά τη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού.