Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα μικρά παιδιά έχουν αέρια για τους ίδιους λόγους που και οι ενήλικες έχουν. Η βασική αιτία είναι το φαγητό. Όταν συμβαίνει, προσπαθήστε να θυμηθείτε τι έφαγε μερικές ώρες πριν. Είναι σε μία φάση της ζωής του όπου δοκιμάζει νέες τροφές και σχετίζεται πολύ με αυτό. Αν το σώμα του παιδιού δεν απορροφά πλήρως το φαγητό, όπως τη λακτόζη στα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη στα γλυκά, καταλήγει στο κόλον και ζυμώνεται από βακτήρια. Αυτό προκαλεί αέρια, πόνους στην κοιλιά, διάρροια, ναυτία ή εμετούς. Όσο το παιδί μεγαλώνει, το σώμα μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τις τροφές.

Ένας άλλος λόγος που το παιδί έχει πολλά αέρια, είναι ότι τώρα έχει περισσότερο έλεγχο πάνω στο έντερό του. Αν κρατούν τα αέρια περισσότερο από πριν, είναι πιο αισθητό όταν τα απελευθερώνουν μετά από ώρα. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται προσοχή. Αν έχουν πολλά αέρια με έντονη μυρωδιά και το έντερο δεν λειτουργεί όσο συχνά θα έπρεπε, μάλλον μιλάμε για δυσκοιλιότητα. Αν το παιδί πονάει στην κοιλίτσα του και παραπονιέται, καλέστε το γιατρό. Ίσως πρόκειται για δυσανεξία, αλλεργία ή κάτι άλλο. Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αξίζει να σιγουρευτείτε.

Τις περισσότερες φορές, δεν πρόκειται για κάτι σημαντικό και είναι απλώς μία φάση που περνάει γρήγορα και δεν ενοχλεί το παιδί.