Κι ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι θέμα που καλύπτεται πλήρως από το σχολείο και εσείς δεν θα χρειαζόταν να κάνετε κάτι, δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο και οι αναζητήσεις των παιδιών σε μικρή ηλικία μπορεί να μην ικανοποιούνται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μέχρι να βρει την κλίση του και να σπουδάσει αυτό που πραγματικά επιθυμεί, πρέπει να καλλιεργήσει από νωρίς τα ταλέντα του. Δώστε του λοιπόν εσείς τα εφόδια που χρειάζεται και μεγαλώστε ένα μικρό επιστήμονα που έχει απορίες και του αρέσει να εξερευνά.

Πηγαίνετε ένα βήμα μετά το σχολείο. 3 στους 4 Νομπελίστες ανακάλυψαν το πάθος τους εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε πιο ανοιχτά και να ανακαλύψετε συλλόγους, ομάδες ή δραστηριότητες που στοχεύουν στην επιστημονική εξερεύνηση. Αν δεν βρείτε κάτι στην πόλη σας, μπορείτε να ανακαλύψετε διάφορα πράγματα στο Ίντερνετ σε μορφή παιχνιδιών ή βιβλίων. Μιλήστε με το παιδί για να δείτε τι προτιμά περισσότερο και βοηθήστε το να εξελίξει την ήδη υπάρχουσα κλίση.

Πείτε ναι στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κι όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα παιχνίδια που βοηθούν στο επιστημονικό ενδιαφέρον των παιδιών και τους εξασκεί στην αποκωδικοποίηση. Επιπλέον, ανακαλύπτουν τους βασικούς κανόνες του προγραμματισμού και μαθαίνουν πιο σύνθετες λέξεις.

Εξερευνήστε μαζί. Δεν χρειάζεται να είστε βιολόγος ή γεωλόγος για να μοιραστείτε αυτές τις εμπειρίες με το παιδί σας. Αν κάνετε βόλτα ή διακοπές, αναρωτηθείτε δυνατά για το φυτό ή το πουλί που βλέπετε και ψάξτε να το βρείτε μαζί. Εκτός του ότι θα μάθετε κι εσείς, αυτή η κοινή δραστηριότητα θα σας φέρει πιο κοντά στο παιδί σας.

Επισκεφθείτε μουσεία και πάρκα. Και όχι μόνο. Εντοπίστε τα ενυδρεία, τα μέρη με σπάνια ζώα, τους υδροβιότοπους της περιοχής σας αλλά και όπου πηγαίνετε για διακοπές. Έτσι ικανοποιείτε την περιέργεια του παιδιού και περνάτε και πιο δημιουργικά το χρόνο σας.

Πολεμήστε τα στερεότυπα. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να βλέπουμε την επιστήμη σαν κάτι βαρετό και να το υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας. Για παράδειγμα, η μαγειρική είναι χημεία, τα παιχνίδια με τουβλάκια είναι φυσική και οι ερωτήσεις είναι αυτό που οδηγεί στις επιστημονικές ανακαλύψεις. Και επειδή τα αγόρια δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα μαθηματικά και την τεχνολογία, μπορείτε να ανατρέψετε τα στερεότυπα και να ενθαρρύνετε την κόρη σας να ασχοληθεί και εκείνη με αυτά που της αρέσουν περισσότερο. Μπορείτε να εντάξετε τη διαδικασία σε όλη την οικογένεια και να αφιερώσετε τις Κυριακές στα πειράματα ή στο να παρακολουθείτε αντίστοιχες εκπομπές.