Τι σημαίνει ότι ένα παιδί μαθαίνει οπτικά; Εάν μπείτε σε μία αίθουσα θα το καταλάβετε. Είναι εκείνο που κοιτάει επίμονα τον πίνακα ή του αρέσει να ξεφυλλίζει τα βιβλία. Ακολουθεί εύκολα τα διαγράμματα και ο,τιδήποτε είναι μπροστά του σε εικόνα. Αυτό συμβαίνει επειδή βασίζεται στην όρασή του ως αίσθηση για να καταλάβει και να αφομοιώσει μία πληροφορία. Αφού το βλέπουν, το αντιλαμβάνονται. Οι οπτικοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: της εικόνας και του τυπωμένου. Τα περισσότερα όμως παιδιά το συνδυάζουν. Αν βασίζονται περισσότερο στο τυπωμένο, σκέφτονται κυρίως με λέξεις. Μαθαίνουν ανάγνωση πιο γρήγορα και τους αρέσει να γράφουν.

Ποια είναι τα οφέλη αυτού του μαθησιακού στιλ; Κάθε μαθησιακό στιλ έχει τα δικά του οφέλη και είναι καλό να το εντοπίσετε από νωρίς ώστε να το ενισχύσετε. Αν είναι οπτικός, βοηθά το να παρακολουθεί το δάσκαλο όσο λύνει ένα πρόβλημα μαθηματικών στον πίνακα ή να το βλέπει σε βιβλίο. Εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε στο να αναπτύξει και τα άλλα στιλ μάθησης.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον οπτικό μαθητή να αριστεύσει στο δημοτικό; Πρέπει να του παρέχετε το υλικό που χρειάζεται με το να παρατηρείτε τι είναι αυτό που του αρέσει και ποια είναι τα σωστά βοηθήματα για το ίδιο. Διαλέξτε τα βιβλία που έχουν αρκετές ενδιαφέρουσες εικόνες. Αν προτιμά τις λέξεις, δείξτε του πώς να οργανώνει τις σκέψεις του με το να κρατά ημερολόγιο.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στις αδυναμίες του παιδιού σε άλλους τομείς; Το ότι ακολουθεί περισσότερο μία μέθοδο μάθησης, δεν σημαίνει ότι θα μείνει και εκεί. Μεγαλώνοντας, αλλάζει στιλ και αποκτά και άλλες δεξιότητες. Αυτό λοιπόν που βοηθά είναι να διεγείρετε και τις άλλες αισθήσεις του με το να το βάζετε να συμμετέχει σε φυσικές δραστηριότητες ή να αναπτύξετε το ακουστικό στιλ μέσω της μουσικής.