Στη ζωή του παιδιού, τα πάντα αλλάζουν πολύ γρήγορα και ταυτόχρονα προσπαθεί να αντιληφθεί τον κόσμο γύρω του. Επομένως, γυρνάει το χρόνο πίσω και φέρεται ξανά σαν μωρό επειδή έτσι νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Αν, για παράδειγμα, αποκτά αδερφάκι, είναι πολύ πιθανό ότι το νήπιο θα θέλει να ξαναγίνει μωρό, ίσως σας παρακαλάει να ξαναθηλάσει και ζητάει πιπίλα.

O μόνος λόγος για να ανησυχήσετε είναι εάν βλέπετε ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση και στις πρακτικές δεξιότητες του παιδιού. Αν δηλαδή σκαρφάλωνε αλλά τώρα βλέπετε ότι δεν μπορεί. Μία άλλα ένδειξη είναι η αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς του. Αν ήταν ένα εξωστρεφές παιδί που ήθελε να βγαίνει έξω αλλά τώρα κλείνεται πολύ στον εαυτό του, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Άλλο ένα στοιχείο είναι η απώλεια των γλωσσικών δεξιοτήτων. Αν μπορούσε να συντάξει δύο με τρεις προτάσεις, αλλά τώρα μετά βίας μιλάει, μπορεί να προμηνύει προβλήματα. Η μωρουδίστικη ομιλία που συμβαίνει περιστασιακά δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Σε περίπτωση ‘επιστροφής’ στη βρεφική ηλικία, η καλύτερη ανταπόκριση είναι να παραμείνετε ήρεμη και υποστηρικτική γιατί το παιδί θα επανέλθει στην πραγματική ηλικία του όταν θα ξανανιώσει αγάπη και ασφάλεια. Αν θελήσει να θηλάσει, υπενθυμίστε στο παιδί ότι είναι πλέον μεγάλο και χρησιμοποιεί δικό του κουπάκι. Μπορείτε να περάσετε χρόνο μαζί με διαφορετικό τρόπο. Καθίστε ξαπλωμένοι αγκαλιά και διαβάστε ιστορίες.