Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρία Καλοκαιρινής Μάθησης, αν τα παιδιά κάνουν ένα τρίμηνο διάλειμμα, όχι απλά χάνουν όλες τις νέες πληροφορίες αλλά μένουν πίσω στην ανάγνωση και τις μαθηματικές δεξιότητες του προηγούμενου έτους. Αλλά αν αναγκάζετε τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία ή να συμπληρώνουν εκπαιδευτικά βιβλία το καλοκαίρι, απλά τα απομακρύνετε κι άλλο από τη μάθηση. Υπάρχουν και έξυπνοι διασκεδαστικοί τρόποι για να το πετύχετε.

  1. Ζητήστε από τα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους επιτραπέζιο. Αν έχουν πάθος με τα σκυλιά ή έναν υπερήρωα, μπορούν να σχεδιάσουν ένα αντίστοιχο επιτραπέζιο. Μπορούν να φτιάξουν τους δικούς τους απλούς κανόνες αλλά να ζητήσουν και τη δική σας βοήθεια.
  2. Οργανώστε περιπέτειες- έκπληξη. Μην πάτε εκεί όπου πηγαίνουν όλοι οι τουρίστες. Ανακαλύψτε τα Μουσεία, το Πλανητάριο, τα ενυδρείο της περιοχής και ό,τι συνδυάζει μόρφωση με διασκέδαση.
  3. Μάθετε στο παιδί σκάκι. Δεν ξέρετε ούτε εσείς; Ακόμα καλύτερα! Γίνετε μαζί βασικοί παίκτες βρίσκοντας τις κλασικές οδηγίες στο Ίντερνετ και αν αρέσει στο παιδί, μπορείτε να το γράψετε σε κάποια λέσχη σκακιού.
  4. Αλλάξτε το μέσο μεταφοράς κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι και βάλτε το παιδί να βρει τις διαδρομές, να υπολογίσει τις χιλιομετρικές αποστάσεις και να εντοπίσει το πιο γρήγορο μέσο. Έτσι το μυαλό είναι σε εγρήγορση.
  5. Μήπως έχετε στο σπίτι ένα μικρό στιχουργό; Ακόμα και αν δεν ισχύει, μπορεί να ξαναγράψει τους στίχους των αγαπημένων του τραγουδιών και να εξασκηθεί στην ορθογραφία και τη σύνταξη.
  6. Μιλήστε για τις ταινίες. Το να παρακολουθείτε ταινίες μαζί με το παιδί σας, θα έπρεπε να είναι μία ιεροτελεστία. Συζητήστε για τα βασικά θέματα που θίχτηκαν και ρωτήστε τη δική του άποψη.
  7. Κάντε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Πάρτε παλιά cd ή δώστε στο παιδί έμπνευση από το εξώφυλλο του αγαπημένου του βιβλίου ώστε να το ξανασχεδιάσει με το δικό του μοναδικό τρόπο.
  8. Θεσπίστε τη ‘μέρα της κουζίνας’ για τα παιδιά. Πάντα με τη δική σας επίβλεψη φυσικά. Εκτός του ότι θα αρχίσουν να μαθαίνουν για τη μαγειρική, βάλτε τα να διπλασιάσουν τις ποσότητες ώστε να ακονίζουν τις μαθηματικές τους δεξιότητες.
  9. Δώστε τους τουβλάκια. Μην τα πετάτε αφού μεγαλώσει λίγο το παιδί. Τα τουβλάκια και ο,τιδήποτε συναρμολογείται ενισχύουν το συντονισμό και τις πρακτικές δεξιότητες. Και φυσικά μην κάνετε διαχωρισμό ανάλογα με το φύλο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: