Το παιδί γεννιέται με 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όταν το παιδί ξεπερνά τα 2 έτη, κάθε εγκεφαλικό του κύτταρο στέλνει και λαμβάνει ηλεκτρικά σήματα δημιουργώντας συνδέσεις μεταξύ τους. Μέσα από την επανάληψη, οι σύνδεσμοι γίνονται δίκτυα και επιτρέπουν στο παιδί να σκέφτεται και να μαθαίνει. Τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής του είναι σημαντικά γιατί ό,τι κάνει μαζί σας (παιχνίδι, φαγητό, διάβασμα και τραγούδια), το βοηθά να ‘ξεκινήσει’ τη λειτουργία του εγκεφάλου. Κάπου σε αυτήν την ηλικία, οι συνδέσεις του εγκεφάλου φτάνουν τα 1000 τρισεκατομμύρια. Όσο εκτίθεται σε νέους ήχους εικόνες και αισθήσεις, διευρύνετε το μυαλό του σε έναν μεγαλύτερο και πιο μαγικό κόσμο. Και όταν χρησιμοποιείτε μαζί τα μονοπάτια της φαντασίας, του επιτρέπετε να κάνει το ίδιο και με τη δική του.

Είναι λίγο δύσκολο να καταλάβετε τι σκέφτεται γιατί τώρα μαθαίνει να μιλάει. Το αντιλαμβάνεστε όμως όταν το βλέπετε να μιμείται αυτά που βλέπει γύρω του, όταν κάνει ότι είναι ο σκύλος ή μιλάει στα παιχνίδια του. Κρατήστε ενεργή τη φαντασία του παιδιού με πολλά παραμύθια, βιβλία, και αντίστοιχα παιχνίδια. Τώρα θέτετε τη βάση για το μετέπειτα πλούσιο λεξιλόγιό του.

Αποκτά τον έλεγχο τον εαυτού του με το να υποκρίνεται κάτι άλλο, εξερευνά τα αρνητικά συναισθήματα και δίνει στις καταστάσεις την τροπή που θέλει το ίδιο. Μία έρευνα που διενεργήθη στο Case Western Reserve University, τα παιδιά που έχουν φαντασία όταν είναι μικρά, τείνουν να την διατηρούν και στην ενήλικη ζωή και είναι καλύτερα στο να λύνουν προβλήματα γιατί βρίσκουν περισσότερες εναλλακτικές όταν προκύπτει κάτι.

Εξάψτε τη φαντασία του παιδιού με πολλά βιβλία που θα διαβάσετε μαζί . Όσο μικρότερο είναι, τόσο περισσότερες εικόνες διαλέξτε για να οπτικοποιεί αυτά που ακούει. Το ίδιο ισχύει και για την αφήγηση ιστοριών. Περάστε στη δράση με χορό, τραγούδια και φτιάξτε τα δικά σας μουσικά όργανα με αντικείμενα που έχετε στο σπίτι σας. Μέσα σε όλα, είναι σημαντικό να μειώσετε κατά πολύ το χρόνο που παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια ή βλέπει τηλεόραση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν θα έπρεπε να έχουν καμία επαφή με τα Μέσα αλλά αν εσείς διαφωνείτε, μισή ώρα τη μέρα είναι αρκετή για ένα μικρό παιδί.

Σε περίπτωση που έχει φανταστικό φίλο, αποδεχθείτε το και μην ανησυχείτε. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ύπαρξη φανταστικού φίλου δείχνει ότι πρόκειται για δημιουργικό και κοινωνικό παιδί που έχει βρει έναν τρόπο να διαχειρίζεται τους φόβους και τις ανησυχίες του. Αν αρχίσει να επιρρίπτει συνέχεια τις ευθύνες στο φανταστικό φίλο του, μην τον κατηγορείτε για ψέμα. Μιλήστε του απλά για αυτήν τη συμπεριφορά και ότι δεν πειράζει αν έκανε ένα λάθος. Και μην ξεχνάτε να είστε ελαστικοί με τους κανόνες και να επωφελείστε κι εσείς από την ευρηματικότητα του παιδιού ώστε να γίνεστε πάλι παιδιά.