Τα πρόσθετα των τροφίμων, οι χημικές ουσίες δηλαδή που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης ή εμπεριέχονται στις συσκευασίες, μπορούν να είναι επιβλαβή για την υγεία των παιδιών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Τα χημικά πρόσθετα στις τροφές έχουν ήδη σχετιστεί με αλλαγές στο ορμονικό σύστημα του αναπτυσσόμενου παιδικού οργανισμού, τροποποιώντας της φυσιολογική ανάπτυξη και ενισχύοντας την πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

«Οι χημικές αυτές ουσίες επηρεάζουν την υγεία όλων μας, αλλά έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στα παιδιά. Και αυτό γιατί τα όργανά τους αναπτύσσονται και απορροφώντας τις επιβλαβείς αυτές ουσίες, οι επιπτώσεις είναι μόνιμες», εξηγεί ο συντάκτης της μελέτης Δρ Λεονάρντο Τρασαντε, ερευνητής Περιβαλλοντικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των παιδιών είναι:

  • Οι δισφαινόλες που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά και την επικάλυψη των μεταλλικών κουτιών. Δρουν όπως τα οιστρογόνα, επηρεάζοντας την απαρχή της εφηβείας, μειώνοντας τη γονιμότητα, αυξάνοντας το σωματικό λίπος και επιδρώντας στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Οι φθαλικές ενώσεις, που επίσης εμπεριέχονται στα πλαστικά και τους σωλήνες βινυλίου, που βρίσκονται τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων. Οι χημικές αυτές ουσίες επηρεάζουν την ανάπτυξη των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων, αυξάνουν την πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας και συντελούν στην καρδιακή νόσο.
  • Οι Υπερφθοροαλκύλες, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων χωρίς χαρτί. Μπορεί να συντελέσουν σε μείωση της ανοσίας, του σωματικού βάρους γέννησης και τη γονιμότητα και να επηρεάσουν το θυρεοειδικό σύστημα.
  • Τα υπερχλωρικά, που προστίθενται στις συσκευασίες ξηρών τροφών για τον έλεγχο του στατικού ηλεκτρισμού και είναι ήδη γνωστό ότι διαταράσσουν τη θυρεοειδική λειτουργία και μπορεί να επηρεάσουν την πρώιμη εγκεφαλική ανάπτυξη.
  • Οι τεχνητές χρωστικές ουσίες, που σχετίζονται με επιδείνωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
  • Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και ενισχυτικά χρώματος, ειδικά στα κατεργασμένα κρέατα και τα αλλαντικά. Οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να παρέμβουν στην παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης και έχουν ήδη σχετιστεί με καρκίνους του γαστρεντερικού και νευρικού συστήματος.

Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από πολιτικούς και τεχνοκράτες αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες για τα πρόσθετα στην αλυσίδα της διατροφής μας. Ενώ επισημαίνουν και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ίδιοι οι πολίτες κάνοντας πιο συνειδητές επιλογές.

Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τους γονείς να περιορίσουν την έκθεση των παιδιών στις επιβλαβείς χημικές ουσίες των τροφίμων:

  • επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά αντί για κονσέρβες,
  • αποφεύγοντας κατεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, ειδικά κατά την κύηση,
  • να μη ζεσταίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες ή να μην τοποθετούν πλαστικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων,
  • να επιλέγουν πλαστικά σκεύη που είναι ανακυκλώσιμα.
της Μαίρης Μπιμπή