1. Πώς να ανοίγει το κολατσιό του. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο δεν έχουν όλη τη μέρα για να φάνε με την ησυχία τους, οπότε καλό είναι να του πάρετε ένα κουτί που να ανοίγει εύκολα. Καλό είναι να του ετοιμάζεται φαγητό που να τρώγεται ευχάριστα και κρύο και να έχετε διαφορετικές σακούλες ή πλαστικές τσάντες με φερμουάρ.
  2. Πώς να ακολουθεί απλές οδηγίες. Προφανώς και δεν περιμένουμε από το νήπιο να διαβάζει ή να ξέρει να δένει τέλεια τα κορδόνια του, αλλά είναι σημαντικό να μπορεί να ακολουθεί βασικές οδηγίες, όπως ‘μπες στη σειρά’ ή ‘κάθισε μαζί μας στη μοκέτα’. Κι αυτά είναι πράγματα που πρέπει εσείς να του διδάξετε πριν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο.
  3. Πώς να ντύνεται μόνο του. Ένας δάσκαλος νηπιαγωγείου μπορεί να ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ προκειμένου να πείσει ένα μικρό παιδί να βάλει τη ζακέτα του πριν βγει έξω. Αν όμως μάθετε στο παιδί να φοράει τα ρούχα του (κυρίως τα απαραίτητα του χειμώνα), θα εκτιμηθείτε από τους δασκάλους και θα δείξετε στο παιδί πώς να είναι ανεξάρτητο.
  4. Πώς να προσέχουν τα πράγματά τους. Τα παιδιά τείνουν να χάνουν πολύ εύκολα τα πράγματά τους ή τα μπερδεύουν με εκείνα των άλλων παιδιών. Βάλτε ετικέτες στα τιμαλφή των παιδιών σας και δείξτε τους τη σημασία του να προσέχουν πού βρίσκεται τι μέσα στο χώρο. Ξεκινήστε από το σπίτι σας όπου μπορείτε να κρεμάτε σε συγκεκριμένα μέρη τα καπέλα και τις τσάντες σας.
  5. Πώς να κοιμάται καλά το βράδυ. Όσο δύσκολο και να σας είναι να τηρείτε το πρόγραμμα κάθε βράδυ, το παιδί χρειάζεται οπωσδήποτε αρκετές ώρες ύπνου το βράδυ χωρίς διακοπές ώστε να μην είναι κουρασμένο όλη τη μέρα. Όσο το παιδί προετοιμάζεται ή βρίσκεται στην αρχή του νηπιαγωγείου, μην γεμίζετε την καθημερινότητά του με πολλές δραστηριότητες.
  6. Πώς να αναγνωρίζουν το όνομά τους. Ιδανικά, θα ήταν καλό για το παιδί να ξέρει να γράφει και να προφέρει σωστά το όνομά του. Παρόλα αυτά, το να ακούει το όνομά του και να γυρνάει, είναι μία πολύ καλή αρχή.
  7. Πώς να πηγαίνει στην τουαλέτα. Καταρχάς, είναι σημαντικό να έχει μαζί του μία αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση ‘ατυχήματος’. Σε γενικές γραμμές, η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι πολύ σημαντική εδώ ώστε να νιώθει και το ίδιο το παιδί αυτοπεποίθηση και πως μπορεί να τα καταφέρει. Ο δάσκαλος θα πρέπει να έχει περισσότερο βοηθητικό ρόλο.
  8. Πώς να διαβάζει ένα βιβλίο. Μην πανικοβάλεστε. Δεν εννοούμε να διαβάζει με άνεση ένα ολόκληρο βιβλίο, αφού τώρα μαθαίνει να συνθέτει προτάσεις. Αυτό που λέμε είναι να ξέρει να κρατάει σωστά ένα βιβλίο, να γυρίζει τις σελίδες και κυρίως, να του φέρεται με σεβασμό. Όσο περισσότερα παραμύθια και βιβλία τους διαβάζετε, τόσο περισσότερο μαθαίνουν να τα εκτιμούν.