Οι φόβοι και τα άγχη κορυφώνονται μεταξύ των 4 και 8 ετών, επομένως αυτή η συμπεριφορά βγάζει νόημα. Συγκεκριμένα βιβλία και προγράμματα μπορούν να δυναμιτίσουν τους φόβους των παιδιών και η ευαισθησία του να σας φαίνεται πολύ περίεργη. Ειδικά αν έχει μεγαλύτερο αδερφάκι που λατρεύει τις τρομακτικές ιστορίες ή εκείνες που έχουν πάλη, συγκρούσεις και διαμάχες. Οι ειδικοί όμως λένε ότι και οι δύο περιπτώσεις θεωρούνται εξίσου φυσιολογικές.

Οι αντιδράσεις των παιδιών σε αυτά τα πράγματα ποικίλουν ανάλογα με την προσωπικότητά τους. Η ευαισθησία του μπορεί να είναι απλά κομμάτι του ταπεραμέντου του. Εναλλακτικά, το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται με αυτές τις θεματολογίες γιατί διαχειρίζεται μία δική του αγχώδη κατάσταση. Αν ισχύει το δεύτερο, πρέπει να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που προβληματίζει το παιδί. Αν βλέπετε ότι δυσκολεύεται, μην το πιέζετε. Επιλέξτε ένα άλλο βιβλίο ή τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Αν το άγχος παραμένει, μπορεί να του δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα και να φοβάται να μείνει μόνο του ή να κάνει μπάνιο, θα πρέπει να το ψάξετε γιατί δεν είναι φυσιολογική αντίδραση. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε μόνη σας τη διάγνωση, γιατί είναι δύσκολο να διακρίνετε τους φυσικούς παιδικούς φόβους από το προβληματικό άγχος.