Διδάξτε τους τις βασικές οικονομικές αρχές, όπως είναι η αποταμίευση, η εξοικονόμηση, η φιλανθρωπία και η γενναιοδωρία. Το θέμα δεν είναι να σας πει κάποιος ότι πρέπει να μιλήσετε στο παιδί για τα χρήματα. Το θέμα είναι πώς θα το κάνετε. Το πρόβλημα έγκειται συνήθως στο ότι οι γονείς αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτό το θέμα γιατί πιστεύουν ότι δεν ξέρουν αρκετά οι ίδιοι. Παρόλα αυτά, οι γονείς είναι η μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή των παιδιών.

Πλήρωσε αργότερα. Η πιο σημαντική αξία που μπορεί να διδαχθεί ένα παιδί είναι να δίνει πίσω και να προσφέρει. Είναι μία έννοια που μπορεί να κατανοήσει από τα 4 έτη και μετά. Μιλήστε για τους λιγότερο τυχερούς από εσάς ανθρώπους και κάντε μία συμφωνία. Για κάθε ευρώ ή δεκάλεπτο που αποταμιεύει, θα κάνετε κι εσείς το ίδιο. Όταν μαζέψετε ένα ποσό, μπορείτε να το δωρίσετε σε οργανισμό της επιλογής σας.

Το φαινόμενο της πεταλούδας. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να κάνει υπομονή και να μαθαίνει την αξία της αιτίας και του αποτελέσματος. Για κάθε μικροδουλειά που κάνει, δώστε του ένα ευρώ. Μαθαίνει την αποταμίευση και αποκτά τις δικές του οικονομίες.

Εύκολο σαν πίτα. Επισκεφθείτε το φούρνο ή το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς και εντοπίστε το αγαπημένο του γλυκό (ή πίτα). Μετά βάλτε του την πρόκληση να το φτιάξει με λιγότερα λεφτά από την τιμή πώλησης. Βρείτε μία συνταγή, αγοράστε τα υλικά κάνοντας σύγκριση τιμών και διδάξτε του την αξία της οικονομίας (και της μαγειρικής).

Μιλήστε για τον τόκο μέσα από ένα απλό παιχνίδι. Δώστε του ένα λεπτό του ευρώ, την επόμενη μέρα άλλο ένα, την επόμενη άλλα δύο και σταματήστε την ενδέκατη ημέρα. Έτσι θα καταλάβει την έννοια του τόκου.