Είναι φυσιολογικό να νιώθει ένα παιδί άγχος σε αυτές τις ηλικίες; Ναι, το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της συναισθηματικής και συμπεριφοριστικής ανάπτυξης του παιδιού. Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τα παιδιά ανησυχούν συχνά για το σχολείο, να τα πηγαίνουν καλά με τους συμμαθητές τους και να ικανοποιούν τους γονείς τους. Και όταν νιώθει ότι δεν τα καταφέρνει, αγχώνεται. Επίσης τα παιδιά αντιδρούν με άγχος σε περιπτώσεις όπως το διαζύγιο, οικονομικές δυσκολίες και ασθένειες. Είναι δύσκολο να το βλέπετε, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι είναι μία νορμάλ φάση. Το κανονικό άγχος τα προφυλάσσει από κινδύνους.

Γιατί αγχώνονται συνήθως; Λόγω αποχωρισμού. Ο έντονος φόβος του να αφήσουν πίσω κάποιον που αγαπούν, αν πρέπει να μετακομίσουν ή επειδή ξεκινούν το σχολείο, είναι κάτι τεράστιο για τα παιδιά. Ακόμα κι αν υπάρχει ενθουσιασμός, ο δρόμος προς την ανεξαρτησία είναι μακρύς και δύσκολος. Μπορεί όμως να αγχώνονται επειδή φοβούνται απλά πράγματα όπως εσείς. Τις αράχνες, τους σεισμούς, τα αεροπλάνα και τα μικρόβια.

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί το άγχος; Καταρχάς, αναγνωρίστε το. Μην κοροϊδεύετε το παιδί και μην του λέτε να μην φοβάται. Αν φοβάται ότι θα σας χάσει στο πολυκατάστημα, βρείτε μαζί οδηγίες για το τι να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση. Είναι πάντα σημαντικό να συζητάτε οποιοδήποτε πρόβλημα απασχολεί το παιδί ώστε να μην του φαίνεται τεράστιο και να μπαίνει σε κανονική προοπτική. Προτείνετέ του να σημειώνει και να καταγράφει τις σκέψεις του κάπου γιατί αυτό το βοηθά να εκτονώνεται. Τέλος, δείτε τα πράγματα με χιούμορ. Χρησιμοποιήστε το γέλιο για να ελαφρύνετε την κατάσταση και για να δείξετε στο παιδί ότι δεν χρειάζεται πάντα να είναι όλα πολύ σοβαρά.

Πότε να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού; Αν το άγχος του παιδιού μπαίνει στην καθημερινότητά του και το εμποδίζει από το να κάνει φίλους, του δημιουργεί σωματικά συμπτώματα και δεν το αφήνει να κοιμηθεί, θα πρέπει να καταφύγετε στη βοήθεια ειδικού.