1η μέρα: το πρωί και την ώρα του ύπνου, πείτε στο παιδί ότι μπορείτε να δείτε ότι θέλει να κάνει πράγματα που το κάνουν μεγαλύτερο. Πείτε ότι αυτή είναι μία πολύ καλή ιδέα και ότι σε 3 ημέρες μπορεί να αποχαιρετήσει την πιπίλα του και ότι θα το βοηθήσετε. Μην αναλύσετε περαιτέρω και μην το λέτε σαν να ζητάτε άδεια. Αν το παιδί απαντήσει, δείξτε ότι υπολογίζετε το πώς νιώθει. Μην ανησυχείτε όμως γιατί το παιδί, όπως και οι ενήλικες, θα προετοιμαστεί σωματικά και ψυχολογικά για την αλλαγή.

2η μέρα: επαναλάβετε τον ίδιο διάλογο δύο φορές μέσα στη μέρα απλά αντικαταστήστε το ‘σε 3 μέρες’ με το ‘μεθαύριο’.

3η μέρα: υπενθυμίστε στο παιδί ότι έφτασε η μέρα και ότι μπορείτε να μαζέψετε μαζί τις πιπίλες. Ζητήστε τη βοήθειά του για να τις πετάξετε και αν αρνηθεί ή διαμαρτυρηθεί, βάλτε τες σε μία σακούλα και εξηγήστε του ότι θα πάνε στην ανακύκλωση  για να γίνουν παιχνίδια ή λάστιχα. Είναι σημαντικό να έχετε ενσυναίσθηση αλλά να μην παρεκκλίνετε από την απόφασή σας.

Η βαθμιαία προσέγγιση. Ξεκινήστε αφαιρώντας την πιπίλα σε συνθήκες που υπάρχει μηδενικός εκνευρισμός, όταν το παιδί είναι χαρούμενο ή παίζει. Όταν συνηθίσει να μην φοράει πιπίλα στο σπίτι, κάντε το ίδιο και έξω. Δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Αν δείτε ότι τα πράγματα δυσκολεύουν προς το τέλος, κάντε το την περίοδο των Χριστουγέννων για να το συνδέσετε με μία ιστορία για πιπίλες και τον Άγιο Βασίλη που τις μαζεύει στο σάκο του.