Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Menopause, έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού καθώς και τη θνησιμότητα λόγω της ασθένειας, ειδικά στις γυναίκες με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος. Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος και κυριότερος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως.

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη γυναικεία φύση, όπως η πρώιμη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η κύηση σε μεγάλη ηλικία, η μη τεκνοποίηση, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό, έχουν σχετιστεί με την εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Στη μελέτη που έγινε σε δείγμα περισσοτέρων από 600 γυναικών από τη Βραζιλία διαπιστώθηκε ότι η βιταμίνη D μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου δια της αναστολής του κυτταρικού πολλαπλασιασμού.

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D στη φάση της διάγνωσης καρκίνου στο μαστό, που σχετίζεται και με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, συγκριτικά με συνομήλικες γυναίκες χωρίς καρκίνο.

 «Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στον έλεγχο των καρκινικών κυττάρων του μαστού ή στην ανάσχεση της ανάπτυξής τους», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.