Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να μάθετε στο παιδί σας να διαβάζει. Σε προσχολική ηλικία, είναι πιο σημαντικό να του διδάξετε να αγαπάει τα βιβλία και τις ιστορίες από το να ανησυχείτε για τα πρακτικά θέματα της ανάγνωσης. Οι παρακάτω πολύτιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν στο να κάνετε μία εξαιρετική αρχή.

  1. Χρησιμοποιήστε τα βιβλία για να συνδεθείτε. Κάντε την ώρα του διαβάσματος ιδιαίτερη τόσο για το παιδί, όσο και για εσάς. Φτιάξτε μία δική σας ρουτίνα και βρείτε ένα χουχουλιάρικο μέρος για να το κάνετε. Δεν χρειάζεται να το κάνετε πριν κοιμηθεί. Μπορεί να είναι όταν το κάνετε μπάνιο ή όταν τρώτε πρωινό.
  2. Μιλήστε για τις εικόνες. Δεν είναι οι λέξεις αυτό που προσελκύει το ενδιαφέρον του παιδιού σε αυτές τις ηλικίες. Διαλέξτε βιβλία με ζωηρά χρώματα και όμορφες εικόνες και μιλήστε με το παιδί για την εικονογράφηση. Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει πράγματα στην εικόνα και να επαναλάβει τις λέξεις μετά από εσάς, αλλά κάντε το σαν παιχνίδι και όχι σαν τεστ. Αυτό προετοιμάζει το παιδί για την έναρξη του διαβάσματος.
  3. Γίνετε το πρότυπο. Το παιδί θέλει να είναι σαν εσάς. Διαβάστε τα δικά σας βιβλία για να σας βλέπει και θα θέλει να σας μιμηθεί.
  4. Όταν διαβάζετε στο παιδί, κάντε το με εκφράσεις. Κάντε ανοησίες και δείξτε του ότι τα βιβλία έχουν το δικό τους τρόπο να ‘ζωντανεύουν’. Κάντε ήχους και αλλάξτε τη φωνή σας ανάλογα με αυτό που διαβάζετε. Ζητήστε από το παιδί να κάνει το ίδιο.
  5. Μιλήστε για το βιβλίο όσο το διαβάζετε. Έτσι χτίζετε τις δεξιότητες κατανόησης και προσπαθείτε να το μάθετε πώς να ανακαλύπτει τη δομή και τους πρωταγωνιστές μίας ιστορίας.
  6. Κάντε τα βιβλία καθημερινότητα, και όχι ένα ιδιαίτερο προνόμιο. Μην λέτε δηλαδή στο παιδί ότι θα διαβάσετε το αγαπημένο του βιβλίο μόνο αν φάει το βραδινό του. Αντιθέτως, διαλέξτε ώρες της ημέρας που είναι άνετες και προσφέρουν χαρά.
  7. Ακολουθήστε τη ροή. Μην το αναγκάζετε να καθίσει πολλή ώρα.