Ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες, έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετά οφέλη για την υγεία του, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού του και της μείωσης του κινδύνου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, έρχεται να δείξει ότι ο θηλασμός συντελεί και σε μείωση των επιπέδων του στρες στο βρεφικό οργανισμό.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Warren Alpert στο Πανεπιστήμιο Brown του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον Δρ Μπάρι Λέστερ, έκαναν ένα πείραμα στο οποίο μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του στρες, σε 21 βρέφη που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τους πρώτους πέντε μήνες της ζωής τους και σε άλλα 21 που δεν είχαν θηλάσει.

Όταν τα βρέφη εκτέθηκαν σε μια στρεσογόνο κατάσταση, δηλαδή τα αγνόησαν οι μητέρες τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχε λιγότερη ορμόνη του στρες στα βρέφη που είχαν θηλάσει.

Για να αξιολογήσουν περαιτέρω αυτή τη διαπίστωση, οι ερευνητές πήραν δείγματα σιέλου από τα βρέφη αναζητώντας αλλαγές στο DNA που μπορεί να σχετίζονται με την ανταπόκριση στο στρες και για ενδείξεις επίσης παραγωγής κορτιζόλης εις ανταπόκριση στο στρες.

Σύμφωνα με τον Δρ Ρομπερτ Ράιτ, συγγραφέα συνοδευτικού άρθρου της μελέτης και καθηγητή Παιδιατρικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο θηλασμός ως διαδικασία, δηλαδή η αγκαλιά και η επαφή σώμα με σώμα μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά. Βέβαια, συστατικά του μητρικού γάλακτος, όπως τα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, μπορεί να παίζουν ρόλο στην προστασία του βρέφους από το άγχος».