Τα παιδιά κάτω των 3 ετών βάζουν ό,τι βρουν μέσα στο στόμα τους. Τα φάρμακα, οι χημικές ουσίες και τα καθαριστικά είναι μερικά από αυτά. Η πιο κοινή αιτία δηλητηρίασης των παιδιών είναι τα φάρμακα. Για να το αποφύγετε: κλειδώνετέ τα κάπου πάντα μετά τη χρήση τους και αν χρειαστεί βάλτε παιδικές ασφάλειες σε όλα τα ντουλάπια και τα συρτάρια. Να τους δίνετε πάντα την προτεινόμενη δόση εάν είναι άρρωστα (και όχι περισσότερο) και πετάξτε εκείνα που λήγουν ή δεν χρειάζεστε πια.

Στην κουζίνα, κινδύνους αποτελούν το οινόπνευμα, η αμμωνία, τα απορρυπαντικά κουζίνας, η χλωρίνη, η κηροζίνη και τα σπρέι με τα οποία καθαρίζετε τα παράθυρα και τον πάγκο. Τα ‘δηλητήρια’ του μπάνιου είναι τα τζελ και οι ενυδατικές κρέμες, όλα τα προϊόντα μακιγιάζ, τα σαμπουάν, οι μάσκες και τα αφρόλουτρα και φυσικά τα καθαριστικά τουαλέτας ή μπανιέρας.

Τα υπόλοιπα προϊόντα σπιτιού που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στο παιδί και ίσως δεν το είχατε σκεφτεί, είναι οι κόλλες, το ποτ πουρί για όμορφη μυρωδιά, τα αιθέρια έλαια, οι βαφές, το αλκοόλ, τα λιπάσματα, τα αντικουνουπικά σκεύη και το πετρέλαιο. Όταν μιλάμε για ηλικίες κάτω των 3 ετών, η μόνη ασφαλής λύση είναι να τα έχετε πάντα μακριά από τα παιδιά, να τα κλειδώνετε σε ψηλά σημεία και να μην τα αφήνετε ούτε καν στο τραπέζι.