Ως γονείς, παίρνουμε μεγάλη χαρά όταν ταΐζουμε τα παιδιά μας. Τα βλέπουμε να καταβροχθίζουν αυτό που τους φτιάξαμε ή τα φρούτα που επέλεξαν μόνα τους στο σούπερ μάρκετ. Όταν όμως τα παιδιά μεγαλώσουν και αποκτήσουν το αίσθημα της ευθύνης, χρειάζεται να τους δώσουμε τη γνώση και τα εργαλεία για να μάθουν πώς να τρώνε μόνα τους. Πώς θα το πετύχετε αυτό;

  1. Διατηρήστε τη χαρούμενη και ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Τα παιδιά μπορεί να τρομάξουν αν δουν πολλά και αιχμηρά σκεύη και φυσικά διαισθάνονται το δικό σας άγχος και την ανησυχία. Αν δεν χαλαρώσετε, δεν θα το κάνουν ούτε εκείνα. Να τους επιβλέπετε πολύ καλά, να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους αλλά να προχωρήσετε στη διαδικασία με χαμόγελο και χαρούμενα μάτια.
  2. Κάντε συμφωνία. Τα παιδιά σίγουρα θα προτιμήσουν να φτιάξετε κουλουράκια και κέικ, οπότε αφήστε τα να το κάνουν. Κάντε όμως συμφωνία ότι την επόμενη φορά θα επιλέξετε εσείς κάτι πιο υγιεινό, όπως είναι οι σαλάτες και τα σμούθι.
  3. Χρησιμοποιήστε μαγειρική ορολογία. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν έχει ιδέα τι θα πει σοτέ, ογκρατέν ή μαρίζ αλλά τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και είναι καλό να εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό τους.
  4. Σκάψτε βαθύτερα. Το να μάθετε στο παιδί μαγειρική τους δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν πράγματα για την κουλτούρα, το ιστορικό της οικογένειάς σας και την πείνα. Κρατήστε την ατμόσφαιρα ελαφριά αλλά δώστε έμπνευση στο παιδί και για πιο σημαντικά θέματα.
  5. Κρατήστε το στόχο σας. Ο σκοπός δεν είναι να δημιουργήσετε πιάτα επιπέδου εστιατορίου, αλλά να δώσετε μία ώθηση στην αυτοπεποίθηση του παιδιού και να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία τους. Το θέμα είναι να χαίρεται που βρίσκεται στην κουζίνα, και όχι να βαρυγκωμά.