Η προσχολική ηλικία (αλλά και η σχολική) είναι αυτή η φάση όπου το παιδί λέει ο,τιδήποτε του έρθει στο μυαλό και δεν μπορεί ούτε ξέρει πώς να φιλτράρει αυτά που σκέφτεται. Μπορεί να σχολιάσει ακόμα και το διαφορετικό χρώμα κάθε επιδερμίδας ή το ότι κάποιος μυρίζει άσχημα στο λεωφορείο δυνατά χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτό μπορεί να είναι προσβλητικό. Βοηθήστε το παιδί να μειώσει αυτήν την κακή συνήθεια χωρίς να το μαλώνετε ή να το εξαναγκάζετε.

Μάθετέ του να λέει ευχαριστώ. Το παιδί παίρνει ένα δώρο από τη γιαγιά του αλλά λέει ‘δεν μου αρέσει καθόλου’. Μην χάσετε την ψυχραιμία σας γιατί πρέπει να θυμάστε ότι δεν το κάνει σκόπιμα. Απλά καθίστε στο πάτωμα για να είστε σχεδόν στο ίδιο ύψος με το παιδί και πείτε του ότι πάντα ευχαριστούμε τον άνθρωπο που μας έδωσε κάτι, είτε το δώρο μας αρέσει, είτε όχι. Μπορείτε να το μετατρέψετε σε ένα παιχνίδι στο σπίτι και να τυλίξετε μαζί δωράκια. Κάθε φορά που ανοίγετε ένα, βρείτε να πείτε κάτι καλό και ζητήστε από το παιδί να κάνει το ίδιο.

Δείξτε ευαισθησία. Αν το παιδί δείχνει κάποιον υπέρβαρο άνθρωπο και φωνάζει δυνατά ‘τι χοντρός που είναι αυτός’, περιμένετε μέχρι να μείνετε οι δυο σας και εξηγήστε του ότι δεν είναι ωραίο να κάνει σχόλια μέσα στον κόσμο. Μην αναγκάσετε το παιδί να ζητήσει συγγνώμη και μην θυμώσετε μαζί του. Αν βλέπετε ότι ακόμα δεν μπορεί να το φιλτράρει, βρείτε έναν κωδικό ώστε να σχολιάζει κάτι λέγοντας μία συγκεκριμένη λέξη ή να περιμένει μέχρι να πάτε στο σπίτι.

Ακούστε τον εαυτό σας. Ας μην κρυβόμαστε, δεν μπορείτε να ελέγξετε κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του παιδιού. Αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Οπότε πρέπει να προσέχετε όταν εκφράζεστε μπροστά στο παιδί. Αν σας ακούει να μιλάτε συχνά άσχημα για γνωστούς και αγνώστους, μην περιμένετε να διαφοροποιηθεί από τη δική σας στάση ζωής.