Τα μωρά από πατέρες μεγάλης ηλικίας είναι πιθανότερο να γεννηθούν πρόωρα, λιποβαρή και με προβλήματα υγείας, σε σχέση με όσα έχουν νεότερους μπαμπάδες, ενώ αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι και για τη μητέρα, ιδίως για διαβήτη κύησης, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Παρόλα αυτά, ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός τόσο για τα παιδιά όσο και για τις εγκύους.

Εδώ και πολλά χρόνια οι γυναίκες ενθαρρύνονται να μην καθυστερούν να αποκτήσουν παιδί (μετά τα 30 τους), γιατί αυτό ενέχει περισσότερους κινδύνους τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για τους πατέρες: όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του, τόσο περισσότεροι κίνδυνοι φαίνεται να ελλοχεύουν για ένα τοκετό. Ο κίνδυνος φαίνεται να αρχίζει να μεγαλώνει σταδιακά μετά την ηλικία των 35 ετών.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Άιζενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 40,5 εκατομμύρια γεννήσεις μεταξύ 2007-2017 και συσχέτισαν την ηλικία του πατέρα με την κατάσταση της υγείας του μωρού.

Διαπιστώθηκε ότι οι πατέρες άνω των 45 ετών είχαν 14% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί γεννημένο πρόωρα (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης), σε σχέση με τους πατέρες 25 έως 34 ετών. Εξίσου αυξημένη κατά 14% ήταν η πιθανότητα το μωρό των πατέρων άνω των 45 ετών να είναι λιποβαρές κατά τη γέννα (κάτω των δυόμισι κιλών). Επίσης ο κίνδυνος το μωρό να εμφανίσει σπασμούς, είναι κατά 18% μεγαλύτερος, αν ο πατέρας είναι άνω των 45 ετών.

Αν ο πατέρας είναι άνω των 50 ετών, υπάρχει 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να πρέπει να εισαχθεί το βρέφος σε μονάδα εντατικής φροντίδας λόγω αναπνευστικών δυσκολιών. Εξάλλου, νεογέννητα από πατέρες άνω των 55 ετών είχαν χειρότερη βαθμολογία στο τεστ Apgar που αξιολογεί γρήγορα την υγεία ενός μωρού μετά τον τοκετό.

Ακόμη, ο κίνδυνος διαβήτη κύησης για τις εγκύους αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του πατέρα. Έτσι, μια γυναίκα που κυοφορεί το παιδί ενός άνδρα άνω των 55 ετών, έχει 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσει διαβήτη κύησης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 13% των πρόωρων τοκετών και το 18% των περιπτώσεων διαβήτη κύησης σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία του πατέρα.

Όμως ο Άιζενμπεργκ διευκρίνισε ότι άλλο η αύξηση του σχετικού κινδύνου και άλλο ο απόλυτος κίνδυνος. Όπως είπε, «αν αγοράσεις δύο λαχνούς αντί για ένα, οι πιθανότητες να κερδίσει το λαχείο διπλασιάζονται, δηλαδή αυξάνονται κατά 100%. Αλλά αυτό δεν είναι παρά μια σχετική αύξηση. Η πραγματική πιθανότητα να κερδίσεις το λαχείο, είναι πολύ μικρή, συνεπώς παραμένει απίθανο να το κερδίσεις. Αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά η ίδια λογική μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των κινδύνων λόγω ενός πατέρα μεγαλύτερης ηλικίας».

Το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται από πατέρες άνω 40 ετών, αυξάνει συνεχώς στις ανεπτυγμένες χώρες και στις ΗΠΑ έχει φθάσει περίπου το 10%, έναντι μόνο 4% πριν 40 χρόνια. Στη Βρετανία η μέση ηλικία που ένας άνδρας γίνεται πατέρας για πρώτη φορά, αυξάνεται με ρυθμό ενός έτους ανά δεκαετία κατά τα τελευταία 40 έτη.