Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Κεντ υποστηρίζει ότι η γέννηση ενός γιου αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής στο ανοσοποιητικό σύστημα των μαμάδων, που με τη σειρά της αλλάζει τις χημικές ισορροπίες του εγκεφάλου. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν επιπλοκές στον τοκετό διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες ορίζουν ως φλεγμονή του σώματος το οίδημα των εσωτερικών ιστών που προκαλείται από αυξημένη ροή του αίματος και εισροή των λευκών αιμοσφαιρίων. Οι επιπλοκές στον τοκετό (όπως η λάθος θέση του μωρού) και το φύλο του εμβρύου αυξάνουν το μέγεθος της φλεγμονής, η οποία συνδέεται με τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Πρόκειται για μία αρκετά συνηθισμένη ψυχική νόσο και επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες, προκαλώντας αισθήματα λύπης, κούρασης και αδυναμίας συναισθηματικής σύνδεσης με το μωρό. Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώνεται σε γυναίκες με ήδη υπάρχον πρόβλημα ψυχικής υγείας, πιθανώς επειδή ήδη λαμβάνουν βοήθεια από ειδικό.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σάρα Τζονς μας καθησυχάζει ενημερώνοντάς μας ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό το νέο εύρημα της έρευνας βοηθά περισσότερο τους ειδικούς ως προς τη στήριξη της γυναίκας, από το πρώτο κιόλας διάστημα της εγκυμοσύνης.