Η διάθεση των παιδιών μπορεί να αλλάξει τόσο γρήγορα όσο και τα καιρικά φαινόμενα. Συνήθως υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που σας σπρώχνει και ξαφνικά μπορεί να αποζητά απελπισμένα την αγάπη σας. Ποια είναι όμως τα πιο κοινά αίτια που προκαλούν αυτή την ακατάληπτη συμπεριφορά;

Περνά μία άσχημη μέρα. Όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, τα παιδιά έχουν μέρες όπου θέλουν απλώς να κρυφτούν κάτω από τα σκεπάσματα. Η απογοήτευση και ο εκνευρισμός τους οδηγεί εκεί, απλά πρόκειται για πιο απλά θέματα. Αντισταθείτε στην επιθυμία να τα διορθώσετε όλα και απλά πείτε ότι θα είστε εκεί αν σας χρειαστεί. Μπείτε στη θέση του για να καταλάβετε πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή και γιατί δεν θέλει αγκαλιά.

Έχει θυμώσει μαζί σας και δεν ξέρει πώς να το πει. Η συναισθηματική ζωή των παιδιών είναι πολύπλοκη. Μπορεί να του έχετε λείψει ή να ζηλεύει λόγω του νέου μωρού. Σε κάθε περίπτωση, δεν ξέρει ακόμα πώς να το εκφράσει. Ρωτήστε το ευγενικά τι έχει και μην παίρνετε αμυντική στάση. Αφήστε του χρόνο να περάσει η επήρεια του θυμού και μετά κάντε μαζί μία δραστηριότητα που δείχνει την αγάπη σας.

Απορρίπτει απλά τη μαμά ή τον μπαμπά. Κάθε παιδί περνάει τη φάση του με κάθε γονιό ξεχωριστά και μπορεί να κολλάει επάνω σας ή να σας απορρίπτει. Αν όμως νιώθετε ότι έχει συμβεί κάτι και το παιδί νιώθει ενοχλημένο από τη συμπεριφορά σας, μιλήστε του.

Νιώθει αληθινό θυμό. Κάποια παιδιά ξεπερνούν τα όρια όταν θυμώνουν και μπορεί να επιτίθενται σωματικά. Είναι σημαντικό να βάλετε τα όρια και να δείξετε στο παιδί ότι το χτύπημα και το σπρώξιμο είναι ανεπίτρεπτα. Όταν το παιδί εκτονωθεί, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε την πηγή του θυμού, να αναγνωρίσετε το λάθος της και να βρείτε μαζί ένα τρόπο επιδιόρθωσης αλλά και συγχώρεσης.

Ίσως να μην θέλει να εκδηλώνεστε τρυφερά δημοσίως. Κάποια παιδιά, όσο μεγαλώνουν δεν θέλουν να φιλιούνται ή να αγκαλιάζονται δημοσίως με τους γονείς τους. Σεβαστείτε και βρείτε άλλο χαιρετισμό για να εκδηλώνεστε όταν δεν είστε στο σπίτι.