Δυστυχώς, 4 στα 10 ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα και 2 στα 10 αγόρια είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Παιδικής Παχυσαρκίας. Γενικότερα η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή θέση στην κατάταξη παιδικής παχυσαρκίας όλα αυτά τα χρόνια και είναι λυπηρό γιατί, όπως αποδεικνύεται, οι γονείς δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται αν τα παιδιά τους ζυγίζουν πάνω από το κανονικό όριο.

Αν ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού, καλό είναι να λάβετε υπόψιν τα παρακάτω ‘σημάδια’ και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας:

Φορά ρούχα σε τουλάχιστον 2 μεγέθη μεγαλύτερα της ηλικίας του.

Παρατηρείτε μεγάλη διαφορά βάρους σε σχέση με τα συνομήλικα παιδιά ή τους συμμαθητές του.

Παρακολουθούν τηλεόραση τουλάχιστον 3 ώρες τη μέρα.

Τρώνε καθημερινά την ίδια ποσότητα φαγητού με εσάς ή και περισσότερο.

Αρνούνται να ακολουθήσουν μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Τρώνε ετοιματζίδικο φαγητό περισσότερο από 2 φορές τη βδομάδα.

Αν λαχανιάζουν όταν κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα.

Και φυσικά όταν πεινούν συνέχεια και ψάχνουν να βρουν κάτι να φάνε.

Βοηθήστε το να αλλάξει τρόπο ζωής και να ρυθμίσει το βάρος του χωρίς υπερβολές και πράγματα που δεν ενδείκνυται στην παιδική ηλικία. Γίνετε καταρχάς εσείς το καλό παράδειγμα ώστε να σας μιμηθεί. Εάν τρώτε πρόχειρο φαγητό συνέχεια και αποφεύγετε τα λαχανικά, μην περιμένετε να φάει διαφορετικά. Επίσης, ξεκινήστε τις βόλτες και αφήστε την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή έστω μειώστε τις ώρες που παίζει.

Ξεκινήστε τα παιχνίδια και την άσκηση ανάλογα με την ηλικία. Τα μικρά παιδιά ασκούνται ιδανικά στην παιδική χαρά ανεβοκατεβαίνοντας τσουλήθρες ή με το να παίζετε με μία μπάλα στον κήπο. Όσο το παιδί μεγαλώνει, ανακαλύπτει νέους τρόπους άσκησης με το ποδήλατο και την κολύμβηση ή συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα στο σχολείο. Αποφύγετε να παίρνετε αμάξι για κοντινές αποστάσεις και δείξτε στο παιδί τα οφέλη του απλού περπατήματος.

Προσοχή στις μερίδες. Μπορείτε να του πάρετε μικρότερα πιάτα για να νιώθει ότι δεν τρώει λίγο ή να βάλετε στο μεγάλο πιάτο μικρή μερίδα και αφού την φάει, να το ρωτήσετε αν πεινάει κι άλλο. Εξίσου σημαντικό είναι να μην το πιέζετε να το φάει όλο γιατί μπορεί να μην το έχει ανάγκη και να είναι ο βασικός λόγος που είναι υπέρβαρο. Συζητήστε κατά τη διάρκεια του γεύματος ώστε να τρώει πιο αργά.