Το να είσαι γονιός, μπορεί να γίνει εξοντωτικό πολλές φορές. Αλλά δεν είναι ποτέ εντάξει να ασκούμε βία στα παιδιά ούτε θεωρείται στρατηγική πειθαρχίας. Και τις περισσότερες φορές, οι δυσκολίες στο μεγάλωμα του παιδιού συνδυάζονται με τα καθημερινά προβλήματα, την οικονομική δυσχέρεια και τις διαφωνίες στις ανθρώπινες σχέσεις.

Όταν λοιπόν φτάσετε στο τσακ να χτυπήσετε το παιδί, σταματήστε, απομακρυνθείτε και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και καλέστε κάποιον φίλο ή συγγενή που θεωρείτε ότι μπορεί να σας καθοδηγήσει. Όταν ηρεμήσετε, σκεφτείτε τι συνέβη και πώς επηρεάζει το παιδί, κάντε κάτι για να βελτιώσετε την κατάσταση και βρείτε την ανάλογη υποστήριξη για να προβείτε σε αλλαγές.

Οι άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι οι ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές και σύμβουλοι ψυχικής υγείας, οι υπηρεσίες που παρέχουν ψυχολογική στήριξη αλλά και ο παιδίατρός σας. Το να αναζητήσετε βοήθεια χρειάζεται θάρρος αλλά αποδεικνύει ότι αγαπάτε πολύ το παιδί σας και νοιάζεστε για εκείνο, αναλαμβάνετε την ευθύνη, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θέλετε να βελτιώσετε τα πράγματα στην οικογένειά σας. Εξάλλου, είναι βοηθητικό να θυμάστε ότι κανένας γονέας δεν είναι τέλειος και όλοι προσπαθούν να κάνουν το σωστό μεγαλώνοντας ένα παιδί χωρίς σωματική, λεκτική, ψυχολογική και συναισθηματική βία.