Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στην Νέα Υόρκη, ανέλυσε 26.000 μαθητές και η ομάδα κατέληξε στο ότι οι έφηβοι που είναι ήρεμοι, ώριμοι, τακτοποιούν τα πράγματά τους και έχουν ενσυναίσθηση είναι πιο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 60 συν. Η ανωριμότητα και η παρορμητικότητα δημιουργούν κακές συνήθειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιά με το πέρασμα του χρόνου, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε διαζύγιο, μικρό εισόδημα και χαμηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες, καταλήγουν οι ερευνητές.

Το 1960, αυτοί οι μαθητές συμπλήρωσαν μία έρευνα που αξιολογούσε εάν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που περιγράφονται ως σημαντικά για επιτυχία στη ζωή. Μερικά εξ αυτών ήταν η ηρεμία, η ευαισθησία, η παρορμητικότητα, η ηγετική στάση, η ενεργητική διάθεση, η κοινωνικότητα, η τακτοποίηση και η ωριμότητα. Έπειτα ακολούθησαν τους συμμετέχοντες έως το 2009, με το 13% να έχει φύγει από τη ζωή.

Αφότου συνυπολόγισαν παράγοντες, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και το οικογενειακό εισόδημα, αλλά όχι τα αίτια θανάτου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που ζουν περισσότερο είναι εκείνοι που είναι ήρεμοι, καλλιεργημένοι, ώριμοι, έχουν ενσυναίσθηση και τακτοποιούν τα πράγματά τους. Αντίθετα, όσοι ήταν υψηλά παρορμητικοί, είχαν μεγαλύτερο ρίσκο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν με τα ευρήματά τους γιατί περίμεναν ότι η εφηβεία είναι μία περίοδος προσωπικής ανάπτυξης και κάποια χαρακτηριστικά φεύγουν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά προσθέτουν ότι ίσως το σχολείο μπορεί να μας δείχνει τα χαρακτηριστικά που μας προστατεύουν και που δυναμώνουν με τα χρόνια.