Η κακή συνήθεια του να τρως τα νύχια σου ξεκινά συνήθως από μικρή ηλικία. Οι λόγοι συνήθως ποικίλλουν. Περιέργεια, βαρεμάρα, συνήθεια ή μίμηση είναι κάποια αίτια που ίσως δεν είχατε σκεφτεί. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι το άγχος και το δάγκωμα των νυχιών λειτουργεί ως αγχολυτικό. Είναι ο μηχανισμός που έχει αναπτύξει κατά του στρες και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Θα παρατηρήσετε ότι τρώει τα νύχια του ασυναίσθητα όταν βλέπει τηλεόραση ή όταν πρέπει να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερες καταστάσεις, όπως οι εξετάσεις ή όταν το μαλώνετε. Με την πάροδο των χρόνων, το παιδί εκτονώνεται και βγαίνει σιγά σιγά από αυτήν τη συνήθεια. Αν όμως βλέπετε ότι το κάνει όλη μέρα και δεν ελαττώνεται καθώς μεγαλώνει, μπορείτε να το βοηθήσετε διακριτικά και με σεβασμό απέναντι σε αυτήν την υποσυνείδητη ανάγκη του.

Αντιληφθείτε την πηγή άγχους. Οι περισσότεροι γονείς, όταν ανακαλύπτουν το πρόβλημα, θέλουν να το κόψουν και να το διορθώσουν αμέσως. Αυτό είναι καλό αλλά είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος. Σε πρώτη φάση, ανακαλύπτουμε τι προκαλεί τόσο άγχος στο παιδί. Αν έχει συμβεί κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του (διαζύγιο, μετακόμιση, νέο σχολείο, θάνατος ή ένα επικείμενο αγχωτικό γεγονός), μπορείτε να μιλήσετε μαζί του και να μάθετε πώς νιώθει.

Μην μαλώνετε και μην τιμωρείτε. Οι φωνές και οι τιμωρίες δεν έχουν καμία αξία πάνω στο παιδί, κυρίως γιατί τρώει τα νύχια του χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται. Αν η συνήθεια σας ενοχλεί ή θέλετε να βοηθήσετε το παιδί στο να το περιορίσει, ζητήστε του να μην το κάνει την ώρα του φαγητού. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά εκτός από το να του θυμίζετε ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του συχνά, εφόσον τα βάζει στο στόμα του. Αν φωνάξετε, το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να το αγχώσετε περαιτέρω και να εντείνετε αυτή του τη συνήθεια.

Βοηθήστε το. Κάποια στιγμή, ίσως φτάσει στο σημείο να ζητήσει τη βοήθειά σας επειδή το κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά. Μην εμπλακείτε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ενθαρρύνετέ το να καταλάβει πότε τρώει τα νύχια του και αν χρειάζεται υπενθύμιση, βρείτε μία λέξη-κωδικό. Πολλά παιδιά εφαρμόζουν το κλασικό κόλπο του διάφανου βερνικιού ώστε να το γεύονται όταν το βάζουν στο στόμα και να μην τρώνε τα νύχια τους.

Μην το βάζετε κάτω. Κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο και έχει διαφορετική προσωπικότητα. Άλλα παιδιά προτιμούν να χαλαρώνουν με επιτραπέζια παιχνίδια ή διάβασμα ενώ άλλα επιλέγουν την εκτόνωση που προσφέρουν οι αθλητικές δραστηριότητες. Βοηθήστε το να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο και που θα το βοηθήσει στην ελάττωση αυτής της συνήθειας. Αλλά να μην ξεχνάτε ότι το παιδί θέλει απλά να ακούσει ότι το αγαπάτε, το στηρίζετε και δεν πειράζει αν δεν καταφέρει να σταματήσει να τρώει τα νύχια του. Και αυτό είναι μάλλον το πιο βοηθητικό σημείο.