Η ομιλία, το τραγούδι, τα παιχνίδια ήχων και λέξεων, το διάβασμα, το γράψιμο και η ζωγραφική με το παιδί είναι υπέροχοι τρόποι για να θέσετε μία καλή βάση. Τα καλά νέα είναι ότι οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η βόλτα σε μαγαζιά ή βιβλιοθήκες προσφέρουν πολλούς τρόπους πνευματικής ανάπτυξης. Και δεν χρειάζεστε πολύ χρόνο για να το κάνετε. Πέντε λεπτά την ημέρα αρκούν.

Και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να εντάξετε στο παιδί σε ανάλογες δραστηριότητες. Ακόμα και τα μωρά απολαμβάνουν να ακούνε ιστορίες και να βρίσκονται μπροστά στις συζητήσεις σας.

Τα μωρά και τα νήπια ξεκινούν να αναπτύσσουν τις δεξιότητες στην ομιλία και την ακοή. Χρησιμοποιήστε έναν καινούριο ρυθμό, τραγουδήστε στο μωρό νανουρίσματα, επαναλάβετε ήχους που κάνει το παιδί και μιλήστε ή δείξτε τα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι

Το διάβασμα με τα παιδιά αναπτύσσει το λεξιλόγιό τους, την ικανότητα να ακούνε και να κατανοούν και τη δεξιότητα να συνδέουν λέξεις και ήχους. Ενθαρρύνετέ το να γυρίζει τις σελίδες και να μιλάει για τις εικόνες. Συνδέστε τα βιβλία με την αληθινή ζωή και παίξτε ρόλους όταν διαβάζετε τις φωνές. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να διαβάζουν τα βιβλία με την αλφάβητο, να σας ακούνε να τους διαβάζετε ενώ βλέπουν τα γράμματα μπροστά τους και να γράφει σιγά σιγά τη λίστα για το σούπερ μάρκετ.

Όταν ζωγραφίζετε με το παιδί, ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί όλα τα σύνεργα που έχει στη διάθεσή του και βοηθήστε το να σχηματίσει γράμματα και αριθμούς. Κόψτε φωτογραφίες από περιοδικά ή σχεδιάστε τα αντικείμενα που βλέπετε στο χώρο. Εάν το παιδί πηγαίνει σχολείο, ξεκινήστε να φτιάχνετε λέξεις ή προτάσεις, να φτιάχνετε μαζί ευχετήριες κάρτες και μάθετέ του να γράφει τα ονόματα όλης της οικογένειας.