Το να μπείτε σε μία ήδη υπάρχουσα οικογένεια σας δίνει την ευκαιρία να προσφέρετε περισσότερη αγάπη και να αποκτήσετε θαλπωρή αλλά αν δεν προσέξετε, θα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετά προβλήματα. Μιλάμε για διαφορετική δομή στην οποία εμπλέκονται αρκετά άτομα και οι ισορροπίες είναι δυσκολότερες ως προς τη διατήρησή τους. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα βασικά ολισθήματα που πρέπει να αποφύγετε αν μπαίνετε σε μία οικογένεια ως μητριά.

Μην προσπαθείτε να πάρετε τη θέση της μητέρας. Είτε ο προηγούμενος γάμος έληξε λόγω διαζυγίου, είτε λόγω θανάτου, δεν μπορείτε να πάρετε τη θέση της μητέρας ακόμα κι αν το προσπαθείτε για πάντα. Φυσικά, μην μπείτε καν στη διαδικασία να ζητήσετε από τα παιδιά να σας αποκαλούν μαμά, εκτός αν το θελήσουν τα ίδια. Αλλά και πάλι, μην το κάνετε θέμα. Το σημαντικό είναι να είστε ειλικρινής με τον εαυτός σας και να αναγνωρίσετε τη θέση σας στην οικογένεια. Μία μητριά μπορεί να είναι ένας μέντορας ή ένας πολύ αγαπημένο πρόσωπο για το παιδί.

Μην ασκείτε σωματική βία. Αυτή είναι μία γραμμή που δεν πρέπει να περάσετε ποτέ. Τα παιδιά έχουν σοβαρά τραύματα όταν οι φυσικοί γονείς τους ασκούν βία. Αν το κάνετε κι εσείς, θα αποτρέψετε το παιδί από το να σας εμπιστευτεί και να σας σεβαστεί και θα του δημιουργήσετε ψυχολογικά προβλήματα για όλη του τη ζωή. Αν προκύψει θέμα, απομακρυνθείτε από το χώρο και συζητήστε το με τον πατέρα τους.

Μην εμπλέκεστε στις συζητήσεις με την πρώην. Αν δώσετε συμβουλή, χωρίς να σας ζητηθεί, μπορεί απλά να δυναμιτίσετε μία κατάσταση. Η πρώην σύζυγος δεν σας βλέπει σαν γονέα, ειδικά αν είναι ακόμα θυμωμένη με τον πατέρα των παιδιών της. Αν θέλετε να μιλήσετε, κάντε το όταν θα είστε μόνη με το σύντροφό σας και δεν θα είναι μπροστά η μητέρα των παιδιών. Ακόμα καλύτερα, προσπαθήστε να χτίσετε μία θετική σχέση με την πρώην σύζυγο.

Μην αγνοείτε τις επιθυμίες της μητέρας. Αν η μητέρα του παιδιού απαγορεύει κάποια πράγματα, δεν μπορείτε να λειτουργήσετε αυθαίρετα και να την αγνοήσετε. Μπορείτε να επέμβετε και να το συζητήσετε με το σύντροφό σας, αν θεωρείτε ότι απειλείται η υγεία ή η ασφάλεια του παιδιού.

Μην πιέζετε το σύντροφό σας να βάζει εσάς πρώτη και μην απειλήστε από την ανάγκη των παιδιών να είναι μόνα με τον πατέρα τους. Είναι πολύ βασικό να καταλάβετε τη σημασία της σχέσης τους και να την διαφοροποιήσετε από τη δική σας με το σύντροφό σας. Θυμηθείτε ότι πρέπει να κάνετε focus στο χτίσιμο μία θετικής σχέσης με τα παιδιά και όχι να ξεπερνάτε τα όρια μαζί τους.