Συνήθως αποτελεί σοκ για τους γονείς η πρώτη φορά που ακούνε βρισιά από το στόμα των παιδιών τους. Αρχίζετε να αναρωτιέστε αν όντως καταλαβαίνει τι λέει και από πού το άκουσε. Το πώς θα αντιδράσετε μπορεί να επηρεάσει πολύ τη μελλοντική σχέση του παιδιού με το βρίσιμο.

Γιατί τα παιδιά βρίζουν; Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν τα παιδιά θέλουν να εκφράσουν αρνητικά συναισθήματα. Είναι η απάντηση σε κάτι επώδυνο ή που τους προκαλεί άγχος. Ενίοτε γίνεται για να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου μιμούμενοι τα άλλα παιδιά ή τους ενήλικες. Σε άλλες περιπτώσεις βρίζουν για να λάβουν μία δυνατή αντίδραση από τους γονείς τους.

Πώς να το χειριστείτε άμεσα: Αντί να αγνοήσετε αυτήν τη συμπεριφορά, καλό είναι να μιλήσετε για αυτήν την επιλογή λέξεων. Κάποια παιδιά δεν γνωρίζουν τη σημασία αυτών των λέξεων, ενώ άλλα το κάνουν με σκοπό να στενοχωρήσουν τους άλλους. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να του εξηγήσετε ότι δεν είναι οκ να μιλάει έτσι γιατί αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους. Αυτό θα λειτουργήσει θετικά μακροπρόθεσμα στη ζωή του.

Πρέπει να του εξηγήσετε τι σημαίνουν οι βρισιές; Αν καταλάβετε ότι ξέρει τι σημαίνει, μπορείτε να ρωτήσετε το ίδιο να σας πει. Αν όχι, εξηγήστε με γενικές έννοιες, όπως ότι κάτι είναι ρατσιστικό ή ότι αναφέρεται σε γεννητικά όργανα.

Αν δεν θέλετε τα παιδιά να βρίζουν γενικά, ο βασικός κανόνας είναι ότι δεν βρίζουμε και δεν μιλάμε ανάλογα μπροστά τους. Μερικά χρήσιμα tips είναι:

  • Εξηγούμε στα παιδιά ότι κάποιες λέξεις ίσως να μην επιτρέπονται στο σχολείο ή σε άλλα σπίτια. Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες.
  • Προσπαθήστε να μην βρίζετε μπροστά τους. Εναλλακτικά, αν νιώθετε θυμό, εκφράστε αυτό χωρίς άσχημες λέξεις.
  • Επιβραβεύστε το παιδί αν σας πει ότι κάποιο άλλο παιδί στο σχολείο έβρισε αλλά εκείνο δεν απάντησε με τον ίδιο τρόπο.
  • Χρειάζεται πάντοτε επίβλεψη στο τι βλέπει στην τηλεόραση και φυσικά για ποιους λόγους μπαίνει στο Ίντερνετ

Αν το παιδί επιμένει να βρίζει και να δοκιμάζει τα όριά σας

Μιλήστε ξεκάθαρα για τους κανόνες και ότι πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός στην οικογένεια. Δηλώστε ότι δεν θα δεχτείτε κακή συμπεριφορά ή γλώσσα απέναντι στους άλλους που μάλλον πληγώνει και στενοχωρεί τους άλλους. Να είστε ξεκάθαροι με τις συνέπειες των πράξεών του που επηρεάζουν το ίδιο, όπως είναι η στέρηση τηλεόρασης, χαρτζιλικιού ή παιχνιδιού.