Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στάδιο για αρκετούς λόγους. Πρώτον, μαθαίνουν να τρώνε ανεξάρτητα, που είναι μία δεξιότητα που θα χρειαστούν για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Δεύτερον, αναπτύσσει τις πρακτικές ικανότητες με το να πιάνει, να ζουλάει και να ρίχνει πράγματα κάτω. Τρίτον, βοηθάτε το παιδί να μάθει για τη γεύση, την υφή, τη μυρωδιά και τη θερμοκρασία του φαγητού. Τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο να φάει μόνο του, είναι όταν προσπαθεί να πιάσει το κουτάλι ή το φαγητό από το πιάτο σας.

Ξεκινήστε με μικρές μαλακές μπουκιές για να μπορεί να τις πιάσει εύκολα, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Βάλτε τις μπουκιές σε σημείο που να μπορεί να τις φτάσει. Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν κουτάλι μετά τους 18 μήνες αλλά μερικά προσπαθούν νωρίτερα.

Πώς θα διαχειριστείτε την ακαταστασία του φαγητού. Κόψτε τις τροφές σε λωρίδες ή μπουκιές και αφήστε το παιδί να φάει με τα χέρια του. Απλώστε εφημερίδες στο πάτωμα της κουζίνας ή φάτε στο πάτωμα εάν είναι ασφαλές για το μωρό. Γενικά μην χάνετε την ψυχραιμία σας αν δημιουργείται ακαταστασία. Αργά ή γρήγορα, δεν θα χρειάζεται καμία βοήθεια.

Δώστε πλαστικό κουπάκι. Τα παιδιά ξεκινούν με μικρά κουπάκια από τα οποία πίνουν. Συνηθίζουν στο να κρατούν ποτήρι ή κούπα, δεν σπάει και είναι ελαφρύ. Επίσης, δεν δημιουργεί μεγάλη ακαταστασία γιατί χρησιμοποιείται για να πίνει νερό.