Τα παιδιά που μαθαίνουν μέσα από την πράξη ανακαλύπτουν καλύτερα τον κόσμο όταν χρησιμοποιούν τα χέρια ή το σώμα τους. Κατά κάποιο τρόπο, όλα τα παιδιά είναι έτσι γιατί ξεκινά από όταν είναι βρέφη όπου χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους. Όταν έχουν φτάσει πλέον στο δημοτικό, έχουν υιοθετήσει και διαφορετικά στιλ μάθησης, κάποια όμως εξ αυτών διατηρούν τη ροπή προς τη σωματική μάθηση. Υπάρχουν τα παιδιά που θέλουν να πιάνουν τα πράγματα με τα χέρια τους, όπως να φτιάχνουν κολάζ και να κατασκευάζουν πράγματα. Υπάρχουν όμως και εκείνα που θέλουν να συμμετέχουν με όλο τους το σώμα προκειμένου να μάθουν. Έτσι είναι τα αθλήματα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το στιλ μάθησης του παιδιού σας ώστε να το βοηθήσετε με τα σωστά εφόδια αλλά και να ενεργοποιήσετε τα στιλ στα οποία δεν είναι εξίσου δυνατό. Ένα οπτικό παιδί μαθαίνει καλύτερα με το διάβασμα ή την παρακολούθηση του δασκάλου ενώ ένα ακουστικό παιδί μαθαίνει όταν ακούει με προσοχή την εξήγηση του εκπαιδευτικού.

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας είναι να του επιτρέψετε να χρησιμοποιεί το σώμα και τα χέρια του προς εξερεύνηση. Ενθαρρύνετε την ανάγκη του να μετρά με τα δάχτυλα, να παίζει σωματικά με ένταση και να ασχολείται με παιχνίδια, χρώματα και ανάλογο εξοπλισμό. Μην ξεχνάτε ότι το μαθησιακό στιλ κάθε παιδιού μπορεί να μεταβληθεί και να περάσει διάφορες φάσεις. Αν βλέπετε ότι υστερεί κάπου, προσαρμόστε τη μαθησιακό δικό του στιλ και μιλήστε με το δάσκαλό του για τις εναλλακτικές που έχει στη διοχέτευση της ενέργειάς του. Το σημαντικότερο από όλα είναι να το στηρίζετε, να μην το κρίνετε και να πηγαίνετε με το δικό του ρυθμό.