Το παιδί σας ξεκίνησε φέτος το σχολείο, αλλά δεν μιλάει και πολύ για το πώς περνάει και του βγάζετε… με το τσιγκέλι ελάχιστες πληροφορίες για το πώς ήταν η ημέρα του.

Μια μητέρα, που προσπαθεί να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με τα παιδιά της και να μαθαίνει όσο πιο πολλά γίνεται για εκείνα, μπορεί με απλές ερωτήσεις, που δεν μπορούν να τις απαντήσουν με ένα ναι ή όχι να ενθαρρύνει τα παιδιά της να εκφράσουν τα αισθήματά τους και να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν.

Ποιες είναι αυτές οι μαγικές ερωτήσεις, που αν και είναι γρήγορες, απλές και φαινομενικά άνευ ουσίας, που δίνουν τη δυνατότητα στον γονιό να σχηματίσει την εικόνα της ημέρας τους, χωρίς τα παιδιά να αντιλαμβάνονται ότι «επεμβαίνουν» στη ζωή τους, και τι μπορεί ο γονιός να μάθει μέσα από αυτές;

-Πως είναι η ζωή ή πως τα περνάς;
Έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις μια γενική ιδέα για το πως νιώθει και τη διάθεσή του. Να θυμάσαι ότι εάν το παιδί δεν θέλει να απαντήσει δεν χρειάζεται να επιμείνεις για μια πιο εκτενή απάντηση. Πες στο παιδί για τη δική σου ημέρα.

-Με ποιον έπαιξες στο σχολείο σήμερα;
Μαθαίνεις πως νιώθει τα παιδί. Νιώθει απομονωμένο; Παίζει συνεχώς με τα ίδια παιδιά ή γνωρίζει καινούργια; Ασχολείται με δραστηριότητες που το βοηθούν να ξεδώσει και να εκφραστεί;

-Πως τα πας με τους φίλους σου; Ένα παιδί θα σε εμπιστευτεί και θα σου ανοιχτεί αν αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση.

-Χρειάζεσαι βοήθεια με κάτι;
Μη διστάσεις να ρωτήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναλάβεις να κάνεις… την εργασία του.

-Τι έκανες στο διάλειμμα ή στο κενό;
Κάθεται διαρκώς δίπλα σε συγκεκριμένα άτομα; Συζητάει; Πώς νιώθει αν δεν έχει κάποιον για παρέα; Είναι ευτυχισμένο;

-Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο πράγμα, που έγινε σήμερα; Τι έκανες εσύ;
Δοκίμασε κάτι καινούριο; Φοβάται ή παίρνει ρίσκα; Είναι ευγενικό; Συμπονά και προστατεύει τους άλλους;

Σταδιακά το παιδί θα συνηθίσει να ανοίγεται όλο και περισσότερο καθώς θα σε νιώθει δίπλα του. Έτσι αποκτάτε την εμπιστοσύνη του και εξασφαλίζεις όσο είναι δυνατόν την ασφάλειά του. Μη διακόπτετε το παιδί όταν σας εξιστορεί κάτι για να σχολιάσετε. Ακούστε το πρώτα προσεκτικά και μετά πείτε τη γνώμη σας, πάντα με τρόπο τέτοιο, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή. Κάποιες φορές είναι αρκετό να του χαμογελάσετε και να του κάνετε μια αγκαλιά. Έτσι ή αλλιώς φροντίστε να αγκαλιάζετε συχνά το παιδί.