Από τις πιο διασκεδαστικές περιόδους της ζωής ενός παιδιού είναι αυτή γύρω στα δυο έτη, όταν το νήπιο, που πλέον περπατάει και λέει τις πρώτες του κουβέντες, προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο.

Για να κάνετε αυτές τις ημέρες για το παιδί σας, αλλά και για εσάς ακόμη πιο απολαυστικές, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να αναπτύξει τις ικανότητές του, μέσα από σειρά δραστηριοτήτων, που θα το βοηθήσουν να συντονίσει καλύτερα χέρια και όραση, κίνηση και νου. Πέρα από τα διάφορα παιχνίδια, που μπορείτε να προμηθευτείτε, υπάρχουν απλές ιδέες που μπορείτε να υιοθετήσετε, στην καθημερινότητα σας.

Ως γνωστόν τα νήπια λατρεύουν το νερό. Όταν είναι στο μπανάκι τους προμηθεύσετε τους με διάφορα πλαστικά ζωάκια, μπουκαλάκια, σουρωτήρια σφουγγαράκια κ.ο.κ. ώστε να συνδυάσουν λουτρό και παιχνίδι.

Επίσης αγαπούν τη μουσική και την κίνηση, οπότε επιλέξτε παιδική μουσική και χορέψτε μαζί τους ή κάντε απλές κινήσεις γυμναστικής που μπορούν να ακολουθήσουν. Μιμηθείτε κινήσεις και φωνές ζώων και πείτε τραγουδάκια τύπου «Γύρω γύρω όλοι» που απαιτούν και κινήσεις. Προμηθευτείτε μουσικά όργανα που μπορούν να κρατήσουν στα χέρια, όπως κουδουνάκια, μαράκες και τύμπανα. Αξιοποιείστε και… μικρά κατσαρολικά.

Τα παιδάκια σ» αυτή την ηλικία μπορούν να περάσουν ώρα παίζοντας με κάποια ζύμη, που μπορείτε να φτιάξετε με αλεύρι, αλάτι και νερό.

Επίσης, μπορείτε να απλώσετε στο χαλάκι του παιχνιδιού κύβους, τουβλάκια και lego και να φτιάξετε διάφορες κατασκευές.

Προμηθευτείτε παιχνίδια που τραβιούνται τα οποία τα παιδιά μπορούν να σύρουν περπατώντας.

Στην ηλικία αυτή αρχίζει και η ενασχόληση των παιδιών με τα παζλ. Προτιμήστε τα ξύλινα με φιγούρες ζώων και χρώματα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε και τις πρώτες ξυλομπογιές και τους μαρκαδόρους και μπλοκ ζωγραφικής και να ζωγραφίσετε σχέδια και ζωάκια ή απλά να τραβήξετε γραμμές.

Παίξτε με μπαλόνια και μικρές μπάλες. Παίξτε κρυφτό και κυνηγητό!