Κάθε ηλικία έχει και τα δικά της ράφια σε ένα μεγάλο ράφι του βιβλιοπωλείου. Οπότε μπορεί να γίνει δύσκολο το να διαλέξετε τα κατάλληλα και καλύτερα βιβλία για το παιδί σας στη φάση που βρίσκεται. Πώς θα περιορίσετε τις επιλογές σας ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία για εσάς;

 

Συγκεντρωθείτε στο επίπεδο ανάγνωσης του παιδιού. Τα παιδιά που ξεκινούν τώρα την ανάγνωση, θα απολαύσουν τα ίδια βιβλία που διαβάζατε μαζί τα προηγούμενα χρόνια. Βασικά, ο,τιδήποτε με σύντομες ρυθμικές προτάσεις και προβλέψιμη δομή με εύκολα γλωσσικά μοτίβα. Τα παιδιά που έχουν προχωρήσει στο επίπεδο ανάγνωσης μπορούν να περάσουν σε βιβλία με συγκεκριμένη θεματική, όπως τα άλογα, οι δεινόσαυροι ή το διάστημα.

Αναζητήστε τους βραβευμένους συγγραφείς. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι πετυχημένοι συγγραφείς είναι και καλοί, αλλά μπορείτε να συμβουλευτείτε τη λίστα των κορυφαίων στο είδος και να δείτε ποια παιδικά θέματα πραγματεύονται.

Μοιραστείτε με το παιδί τα δικά σας αγαπημένα παιδικά βιβλία. Οι κλασικές ιστορίες δεν φεύγουν από τη μόδα. Αναζητήστε στο Διαδίκτυο τις παλιές εκδόσεις των βιβλίων ή ψάξτε στα παιδικά σας ντουλάπια και όπου θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα τα παλιά σας βιβλία.

Συνδυάστε τα βιβλία με τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Είναι καλό να ξεκινήσει από πράγματα που αγαπά και μπορεί να ταυτιστεί. Σε κάθε βόλτα στο βιβλιοπωλείο, θα έχει περιέργεια και για περισσότερα είδη βιβλίων.

Κάντε το διασκεδαστικό. Τα παιδιά μικρής ηλικίας χρειάζονται δυνατές εικόνες και ζωηρά χρώματα να συνοδεύουν το κείμενο. Τα παιδιά που αναπτύσσονται στο κομμάτι του διαβάσματος χρειάζονται τα βιβλία για να πάρουν πληροφορίες. Μπορεί να θέλει να κατασκευάζει πράγματα ή να ανακαλύπτει εύκολες συνταγές μαγειρικής.

Ρωτήστε τον ειδικό. Αντί να χάνεστε στη βιβλιοθήκη, ρωτήστε τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου ή τη βιβλιοθηκάριο να σας προτείνει βιβλία ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.