Όταν η κόρη σας ήταν στο Δημοτικό και σας έλεγε για τα αγοράκια της τάξης της δεν φανταζόσασταν ότι θα ερχόταν τόσο γρήγορα η στιγμή που θα ζούσε την πρώτη της ερωτική απογοήτευση και θα έπρεπε να της συμπαρασταθείτε

Θυμηθείτε πόσο δύσκολο είναι να είσαι έφηβος και ερωτευμένος και λάβετε τα μέτρα σας για να βοηθήσετε το παιδί. Γι’ αυτή είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν ξέρει πως να τη διαχειριστεί και χρειάζεται να την παρηγορήσετε και όχι μόνο.

Ακόμη και αν δυσκολεύεστε να κατανοήσετε όντας στη θέση του γονιού την κατάστασή της, αφού έχετε ξεχάσεις τα δικά σας πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, αναγνωρίστε τι βιώνει και ποτέ μα ποτέ μην πείτε «πως κάνεις έτσι» ή «δεν είναι και το τέλος του κόσμου».

Ακόμη και αν πιστεύετε ότι καλώς έγινε ότι έγινε στη συγκεκριμένη φάση, επειδή ίσως δεν εγκρίνατε το πρόσωπο, που έκανε κολλητή παρέα, δεν χρειάζεται να της το πείτε.

Αν θέλει να απομονώνεται στο δωμάτιό της, αν μιλά με τις ώρες με την κολλητή της στα τηλέφωνα, αν είναι διαρκώς μουτρωμένη, σεβαστείτε την ιδιωτικότητά της αλλά ταυτόχρονα φροντίστε την. Π.χ. έλεγξε ότι τρώει καλά.

Παράλληλα δείτε τι μπορείτε να κάνετε κάτι για να αισθανθεί κάπως καλύτερα. Ίσως να πάτε για ψώνια, να δείτε μια ταινία στον κινηματογράφο (όχι δακρύβρεχτη), μια βόλτα, ένα γεύμα κάπου που της αρέσει, να την κάνουν να ξεχαστεί.

Μην κάνετε το λάθος να την πιέσετε να σας ανοιχτεί. Δώστε της να καταλάβει ότι είστε δίπλα της και θα είστε ανά πάσα στιγμή εκεί για όταν θελήσει, όταν είναι έτοιμη, να σας μιλήσει για τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της, να την ακούσετε και να την παρηγορήσετε. Κάποια στιγμή θα το κάνει από μόνη της.

Η λήξη μιας σχέσης μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρή για ένα παιδί ειδικά σε μικρές ηλικίες, καθώς δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι μια αγάπη που σκέφτηκε ότι θα διαρκέσει έχει τελειώσει. Αυτό που έχει ανάγκη είναι μια ζεστή αγκαλιά και κάποιος που την αγαπάει και είναι εκεί ανά πάσα στιγμή για να την ακούσει. Ποιο καλύτερο πρόσωπο υπάρχει από ένα γονιό;