Τα μεγάλα παιδιά ενθουσιάζονται με την είδηση ότι θα αποκτήσουν αδερφάκι, μέχρι που έρχεται σπίτι και διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί ούτε να κρατήσει σταθερό το κεφάλι του. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε το μεγάλο παιδί να παίξει με το μωρό ανάλογα με την ηλικία του.

 

0-3 μηνών: το βρέφος είναι έτοιμο να ακούσει και να μάθει. Το μεγάλο παιδί μπορεί να παίξει το δάσκαλο και να κρατήσει ένα αρκουδάκι μπροστά στο μωρό για να δει αν το ακολουθεί με τα μάτια του. Το μωρό ανταποκρίνεται με χαμόγελα, επομένως ενθαρρύνετε το παιδί να του κάνει αστείες εκφράσεις. Τέλος, το μεγάλο παιδί μπορεί να διαβάζει παραμύθια ή να εξηγεί στο μωρό τι βλέπει στις εικόνες.

3-6 μηνών: τώρα ξεκινά να γελά και να δείχνει ενθουσιασμό. Το μεγάλο μπορεί να κάνει ολόκληρο σόου για να προκαλέσει την αντίδραση του μωρού και να ξεκινήσει την επικοινωνία μαζί του με λόγια και ήχους.

6-9 μηνών: τώρα το μωρό κάθεται χωρίς υποστήριξη αλλά χωρίς να είναι σε θέση να παίζει κανονικά. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί έναν πύργο από τουβλάκια και να δείτε το μωρό να κάνει μία κίνηση και να το διαλύει. Επίσης, μπορείτε να παίξετε ένα μουσικό όργανο απαλά για να δείτε τις αντιδράσεις του μωρού.

9-12 μηνών: το μωρό μπουσουλάει, τραβάει και σηκώνεται σταδιακά. Επίσης λατρεύει να μιμείται αυτά που κάνει ο μεγάλος αδερφός του. Βάλτε το μεγάλο να το βοηθήσει στα πρώτα του βήματα αλλά κάντε το κεφάτα με μουσική.