Μήπως βρίσκεστε σε αυτήν τη φάση όπου το παιδί σας πηγαίνει σχολείο ή είναι μικρότερο και σκέφτεται να ασχοληθεί με τη μουσική; Ακόμα κι αν δεν γίνει ο επόμενος Μπετόβεν, υπάρχουν αμέτρητα οφέλη στην εκμάθηση μουσικής που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

 

Βελτιώνει τις ακαδημαϊκές δεξιότητες. Η μουσική και τα μαθηματικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Κατανοώντας τον ήχο, το ρυθμό και τις κλίμακες, τα παιδιά μαθαίνουν να διαιρούν και να αναγνωρίζουν τα μοτίβα. Φαίνεται ότι η μουσική ενώνει τον εγκέφαλο του παιδιού με διάφορες μαθηματικές περιοχές. Η μάθηση οργάνου συστήνει τα παιδιά στους βασικούς κανόνες της φυσικής.

Αναπτύσσει τις σωματικές δεξιότητες. Συγκεκριμένα όργανα, όπως τα κρουστά, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν το συντονισμό στην κίνησή τους. Αλλά και όργανα όπως το βιολί, απαιτούν ταυτόχρονα διαφορετικές κινήσεις από την αριστερή και δεξιά πλευρά

Καλλιεργεί τις κοινωνικές δεξιότητες. Οι ομαδικές τάξεις απαιτούν επικοινωνία μεταξύ των μελών. Κάθε παιδί μαθαίνει πώς λειτουργεί ξεχωριστά κάθε όργανο και όλη η ομάδα συνεργάζεται για να πετύχει ένα στόχο.

Μαθαίνει την πειθαρχία και την υπομονή. Στη μουσική εκπαίδευση, υπάρχουν πολλά στάδια πριν καταφέρει το παιδί να παίξει μία μελωδία. Έτσι, θέλοντας και μη, μαθαίνει να περιμένει υπομονετικά, ακόμα και χρόνια, μέχρι να φτάσει σε αυτό το στάδιο. Επίσης, περιμένοντας τη σειρά τους στο μάθημα, ακούνε με προσοχή τους συμμαθητές τους να παίζουν, να τους σέβονται και να κάθονται ακίνητοι.

Χτίζει την αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά μαθαίνουν να δέχονται και να κάνουν εποικοδομητική κριτική. Μαθαίνουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και φυσικά μαθαίνουν πώς να εμφανίζονται δημόσια για να παίξουν ακόμα και αν δεν είναι επαγγελματίες.

Τα παιδιά γνωρίζουν άλλες κουλτούρες. Εκτός του ότι μαθαίνουν την ιστορία των μουσικών οργάνων, τα βοηθά στο να γίνουν πιο ανοιχτόμυαλα στη διαφορετικότητα.