Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε ή να ελαττώσουμε, όπως είναι η καφεΐνη. Περνά στο γάλα του στήθους και τα βρέφη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε αυτήν την ουσία. Η μέτρια ποσότητα καφεΐνης σε 2 φλιτζάνια την ημέρα, θεωρείται φυσιολογική. Μπορείτε όμως να την αντικαταστήσετε με ντεκαφεινέ ή με ροφήματα με βότανα. Αν βλέπετε ότι το μωρό δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ίσως είναι ένδειξη ότι πρέπει να κόψετε τον καφέ. Επίσης, είναι καλό να περιορίσετε τα γλυκά και το junk food.

Εάν θηλάζετε, πρέπει να μην πίνετε αλκοόλ, να μην παίρνετε άλλες ουσίες αλλά και να μην καπνίζετε. Επειδή όμως είναι ανθρώπινο να πιείτε ένα ποτήρι κρασί, κρατήστε το σε αυτήν την ποσότητα και κάντε το 2-3 ώρες πριν θηλάσετε. Κρατήστε το μωρό μακριά από το παθητικό κάπνισμα γιατί εγκλωβίζεται στα ρούχα αλλά και στα έπιπλα του σπιτιού.

Άσκηση και θηλασμός. Με το να είστε ενεργή και δραστήρια σε καθημερινή βάση, δυναμώνουν τα κόκαλά σας, μειώνεται το ρίσκο για καρδιακά νοσήματα και διαβήτη, ελέγχετε το βάρος, βελτιώνετε τον ύπνο αλλά και την ψυχική σας υγεία. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ελαφριές ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, η γιόγκα και αργότερα το πιλάτες. Η μέτρια άσκηση δεν επηρεάζει το γάλα, την παροχή ή την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών του.