Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε παιδιά μικρής ηλικίας και η αιτία είναι η κακή στοματική υγιεινή. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και να σκέφτεστε το χειρότερο. Οι πιο κλασικές αιτίες είναι η ξηροστομία. Αν το παιδί αναπνέει από το στόμα επειδή η μύτη του είναι μπουκωμένη, τότε είναι πιο πιθανό να ενοχληθούν τα στοματικά βακτήρια και να προκληθεί κακή αναπνοή. Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται στο πιπίλισμα του αντίχειρα ή επειδή το παιδί βάζει την κουβερτούλα στο στόμα.

Η κακή στοματική υγιεινή, το ακατάλληλο βούρτσισμα των δοντιών και τα υπολείμματα τροφών στο στόμα για μεγάλο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή. Τα βακτήρια αντιδρούν με τα κομμάτια τροφών που κολλούν ανάμεσα στα δόντια, ή πίσω στη γλώσσα.

Ένα αντικείμενο στη μύτη. Τα παιδιά συνηθίζουν, χωρίς λόγο, να βάζουν στο ρουθούνι τους πράγματα, όπως το φασόλι, ο αρακάς ή ένα μικρό παιχνίδι. Αυτό λοιπόν τους κάνει να αναπνέουν από το στόμα.

Είναι άρρωστο. Μπορεί να περνάει κάποια εποχική αλλεργία ή να είναι κρυωμένο και να εμφανίζει συμπτώματα, όπως η ξηροστομία, τα κόκκινα ούλα και η κακή αναπνοή. Κατά συνέπεια, κάποια φάρμακα μπορεί να συμβάλουν σε αυτό.