Σύμφωνα με την Kλινική Μάγιο, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία που περνάει το σώμα σας για να μετατρέψει αυτό που τρώτε και πίνετε καθημερινά σε ενέργεια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ουσιαστικά, οι θερμίδες από το φαγητό και τα ποτά που καταναλώνετε στη συνέχεια συνδυάζονται με οξυγόνο για να δώσουν στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια για να σας κρατήσει ζωντανή και ο ελάχιστος αριθμός θερμίδων που καίτε μια μέρα χωρίς σωματική δραστηριότητα ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το ύψος, το φύλο και την ηλικία σας. Όσο πιο αποτελεσματικά το σώμα σας εκτελεί αυτή τη μεταβολική διαδικασία, τόσο πιο αποτελεσματικά θα κάψετε θερμίδες.

Νομίζετε ότι ο μεταβολισμός σας χρειάζεται μια ενίσχυση; Δείτε τα πέντε λάθη που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας.

1. Δεν κοιμάστε αρκετά. Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο μας «σπρώχνει» σε ανθυγιεινά τρόφιμα και γλυκά, αλλά παράλληλα επιδρά αρνητικά και στον μεταβολικό μας ρυθμό, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται περισσότερες θερμίδες στο σώμα μας. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμάστε κάθε βράδυ τουλάχιστον επτά ώρες, ώστε να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε.

2. Δεν πίνετε αρκετό νερό. Όπως ξέρετε, το να μένετε ενυδατωμένη είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σας. Ωστόσο, η κατανάλωση νερού είναι επίσης απαραίτητη για να κρατήσετε ενεργοποιημένο τον μεταβολισμό σας. Ακόμη και αν είστε ελαφρά αφυδατωμένη, ο μεταβολισμός σας μπορεί να μειωθεί. Καλό είναι να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ποσότητα όμως που κυμαίνεται ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, το βάρος και τη σωματική σας δραστηριότητα. Μάλιστα, το παγωμένο νερό φαίνεται να αυξάνει έστω και ελάχιστα τον μεταβολισμό, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να φέρει τη θερμοκρασία του σε αυτήν του σώματος, καίγοντας μερικές παραπάνω θερμίδες.

3. Δεν τρώτε πρωινό. Τρώγοντας το πρωί, ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει μειωθεί. Έρευνες δείχνουν ότι ένα καλό πρωινό μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να συμβάλλει καταλυτικά στην απώλεια βάρους. Εκτός από το γεγονός ότι σας βοηθάει να κάψετε περισσότερες θερμίδες, το πρωινό περιορίζει και την όρεξή σας για φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη.  Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ενισχύει την απώλεια λίπους, αυξάνοντας τη θερμογένεση και επιφέροντας το αίσθημα κορεσμού. Ως θερμογένεση αναφέρεται η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Κατά τη διαδικασία της πέψης, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο απο τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Επίσης, η πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» και να διατηρήσετε τους μυς σας. Δε χρειάζεται να ακολουθείτε πρωτεϊνικές δίαιτες, αλλά καλό είναι το 15-20% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνετε να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά, όπως είναι το άπαχο τυρί, η κονσέρβα τόνου, το αυγό, οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

5. Δεν τρώτε συχνά. Μπορεί να νομίζετε ότι περιορίζοντας σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων σας θα καταφέρετε να αδυνατίσετε, όμως στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η κατανάλωση των σωστών ενδιάμεσων γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των καύσεων του οργανισμού σας και να σας κρατήσει χορτάτη μέχρι το κυρίως γεύμα σας. Έτσι, θα έχετε ενεργοποιημένο μεταβολισμό και δε θα καταλήξετε να τρώτε παραπάνω από την πείνα σας. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς.