Οι εφηβικές φιλίες μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν τοξικές. Ή μπορεί να είναι έτσι από την αρχή, αν ο έφηβος ξεκινήσει να κάνει παρέα με παιδιά που του φέρονται άσχημα. Αντί το παιδί να νιώσει καλά και να νιώθει ότι ανήκει κάπου, καταλήγει να έχει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του και τους άλλους. Οι θετικές, υποστηρικτικές σχέσεις με αποδοχή είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού του εφήβου προς την ενηλικίωση. Μόνο έτσι το παιδί μαθαίνει τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Για να βοηθήσετε τον έφηβο να αποφύγει τις τοξικές φιλίες, μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί για τους καλούς φίλους. Ο σεβασμός, το νοιάξιμο και η ισοτιμία είναι μερικά από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μίας ανάλογης σχέσης. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει παρέα με παιδιά που βλέπετε ότι μπορεί να έχουν αυτές τις αρετές. Γι αυτό είναι σημαντικό να κάνει φιλίες με παιδιά από διάφορες δραστηριότητες και όχι μόνο από το σχολείο. Μιλήστε μαζί του και κάντε ανοιχτές ερωτήσεις ώστε να έχει την ευκαιρία να μιλήσει για όλα όσα τον απασχολούν. Είναι αρκετά βοηθητικό να μιλήσετε για τις δικές σας εμπειρίες με τους φίλους και να λειτουργήσετε ως πρότυπο.

Πώς αλλάζουν οι τοξικές σχέσεις. Αν το παιδί θέλει πολύ να κρατήσει αυτήν τη φιλία, βοηθήστε το να την αλλάξει. Αν κάποιος κάνει αρνητικά σχόλια για το σώμα του, μπορεί να μιλήσει και να του πει ότι αυτό δεν του αρέσει. Η αδράνεια κρατά μία σχέση στην ίδια κατάσταση. Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί το παιδί να νιώσει έτοιμο να λήξει τη φιλία. Αν δείτε ότι το παιδί δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο ή μέσω Ίντερνετ, μπορείτε να επέμβετε και να ζητήσετε τη βοήθεια του σχολείου και κοινωνικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν φυσικά και οι καλές τοξικές σχέσεις, όπου τα δύο παιδιά είναι δεμένα και φέρονται καλά αλλά το άλλο παιδί οδηγεί το δικό σας σε παραβατικές και επικίνδυνες συμπεριφορές. Αντί να του πείτε ότι δεν θέλετε να κάνει παρέα με αυτόν το φίλο, επισημάνετε τη συμπεριφορά που έχει όταν είναι μαζί του.

Τι να μην κάνετε: μην μιλήσετε στους άλλους γονείς, εκτός αν τίθεται θέμα ναρκωτικών. Μην κάνετε κριτική για τους φίλους και μην του απαγορεύετε να τους δει γιατί αυτό θα λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ.