Σύμφωνα με τον Στίβεν Ντεμόρεστ, καθηγητή μουσικής εκπαίδευσης από το πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, όλα τα παιδιά έχουν γεννηθεί για να τραγουδούν, και με το να τους λέμε ότι τους λείπει το ταλέντο, αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις που διαρκούν στο χρόνο. Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί ενήλικες που θεωρούν τους εαυτούς τους ατάλαντους στη μουσική, κάποιος δάσκαλος ή συγγενής τους το είχε πει σε μικρή ηλικία. Όταν λοιπόν έχουν αυτήν την αρνητική εμπειρία, είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε μουσική οποιουδήποτε είδους. Αυτή η κακή άποψη του εαυτού μπορεί να λειτουργήσει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ο Ντεμόρεστ εξήγησε ότι οι ενήλικες που εγκαταλείπουν τη μουσική ως παιδιά, μπορούν να χάσουν τις τραγουδιστικές ικανότητες εξαιτίας της απραξίας και έλλειψης εξάσκησης. Τα παιδιά που αγαπούν τη μουσική αλλά δεν πιστεύουν ότι έχουν ταλέντο μπορούν να χάσουν πολλά κοινωνικά και γνωστικά οφέλη της συμμετοχής στη μουσική, καθώς και την εμπειρία της σύνδεσης με άλλους.

Αυτά τα οφέλη δεν έχουν να κάνουν με το ταλέντο. Τα παιδιά είναι μουσικοί εκ γενετής, γιατί μπορούν να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να παίξουν μουσική από τη βρεφική ηλικία. Όσο μεγαλώνουν όμως, παίρνουν μηνύματα από τους άλλους ότι δεν είναι αρκετά καλοί.

Αν είστε γονείς, μπορείτε να τραγουδάτε και να μην ανησυχείτε για το αν είστε καλοί. Η έλλειψη ντροπής είναι η καλύτερη επιρροή για το παιδί. Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική και μην του λέτε ποτέ ότι είναι ατάλαντο ακόμα και αν θεωρείτε ότι φαλτσάρει συνέχεια.