Μπορεί να γίνει πολύ ανησυχητικό όταν βλέπουμε το παιδί να κάνει εμετό και να πονάει. Ο ιός του στομάχου μπορεί να γίνει σοβαρός και χρειάζεται προσοχή. Το πιθανότερο είναι ότι ο πόνος στην κοιλίτσα θα περάσει μέσα σε λίγες μέρες αλλά εσείς πρέπει να κάνετε το παιδί να νιώσει όσο πιο άνετα γίνεται, να αφήσετε την ασθένεια να κάνει τον κύκλο της και να μείνετε μακριά από τα παρακάτω λάθη.

Μην του δώσετε ένα ποτήρι νερό μετά τον εμετό. Εφόσον το στομάχι είναι ερεθισμένο από τον εμετό, περιμένετε 15 με 30 λεπτά πριν του δώσετε να πιει νερό. Αν όχι, θα ξανακάνει εμετό. Ξεκινήστε με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό κάθε 15 λεπτά. Αν σταματήσει να κάνει εμετό και περάσει 1 ώρα, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα κάθε 10 λεπτά. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα στην επόμενη μέρα, καλέστε τον παιδίατρο.

Δίνετε φάρμακο από μόνοι σας. Ποτέ μην το κάνετε, εκτός αν το έχει υπαγορεύσει ο γιατρός. Ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και να χειροτερέψει την κατάσταση. Η ιδανική στρατηγική είναι να περιμένετε και να κρατάτε το παιδί ενυδατωμένο.

Επιτρέπετε ένα φλιτζάνι γάλα ή χυμό. Οι φρουτοχυμοί έχουν ζάχαρη και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση του στομαχιού του. Το γάλα είναι προτιμότερο, αλλά και αυτό σε μικρές ποσότητες και αφού ελέγξετε ότι δεν χειροτερεύει τη διάρροια. Στο 20% των περιπτώσεων, ένας στομαχικός ιός προκαλεί προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη που οδηγεί σε κοιλιακό πόνο, φούσκωμα και κράμπες. Η ιδανική επιλογή γάλακτος είναι το μητρικό, εάν το παιδί είναι σε πολύ μικρή ηλικία.

Πότε να μιλήσετε στο γιατρό

  • Το νεογέννητο κάνει εμετό
  • Το παιδί κάνει εμετό ακόμα και τις μικρές ποσότητες υγρών
  • Έχει σημάδια αφυδάτωσης, το δέρμα του είναι χλωμό, έχει ξηροστομία και τα ούρα του έχουν σκούρο χρώμα
  • Βλέπετε σκούρα καφέ κομμάτια στον εμετό του
  • Έχει διάρροια συνέχεια
  • Έχει υψηλό πυρετό