Όταν τα παιδιά κάνουν κάτι, τα ανταμείβουμε, τους αφαιρούμε προνόμια ή δοκιμάζουμε τις κλασικές λογικές συνέπειες. Ίσως έχετε νιώσει ότι παρ’όλες τις προσπάθειες και τις στρατηγικές που ακολουθείτε, το παιδί συνεχίζει να φέρεται άσχημα, να αντιμιλά και να σας σαμποτάρει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάνετε κάποιο από τα ακόλουθα λάθη στην πειθαρχία του.

  1. Το μαλώνετε δημόσια. Αν κάνει κάτι επικίνδυνο, όπως το να τρέξει στο δρόμο, πρέπει να του το πείτε άμεσα. Αλλά δεν βοηθά να του φωνάξετε και να το μαλώσετε μπροστά στον κόσμο γιατί έτσι θα ενοχληθεί με αυτό που συμβαίνει και δεν θα ακούσει αυτό που του λέτε. Βρείτε ένα ήσυχο σημείο για να του μιλήσετε για αυτό που μόλις συνέβη ή ενημερώστε το ότι θα το συζητήσετε στο σπίτι.
  2. Δίνετε μη συγκεκριμένες οδηγίες. Μπορεί να νομίζετε ότι λέτε κάτι εκατό φορές, αλλά δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει καταλάβει πλήρως. Αν του λέτε απλώς να φέρεται καλά, δεν ξέρει τι είναι αυτό που περιμένετε από εκείνο. Πρέπει να είστε σαφής και συγκεκριμένη. Το ίδιο ισχύει και για τις επιπλήξεις. Μην του λέτε απλά να μην κάνει κάτι. Εξηγήστε τι θεωρείτε επιτρεπτό.
  3. Δωροδοκείτε για γρήγορα αποτελέσματα. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί μόνο στιγμιαία. Είναι σαν να ανταμείβετε την κακή συμπεριφορά. Επομένως, την επόμενη φορά ξανασκεφτείτε το και δώστε του χρόνο να καταλάβει ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά.
  4. Αμελείτε την πείνα του. Δεν γίνεται ένα παιδί να φέρεται καλά όταν πεινάει. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και έτσι επιδεινώνεται η κακή συμπεριφορά.
  5. Συνεχίζετε να φωνάζετε ξανά και ξανά. Όταν κάνει κάτι κακό, απλώς βάζετε τις φωνές. Όταν κάνει κάτι, μπορείτε να του εξηγήσετε εν συντομία γιατί ήταν λάθος, να ξεκαθαρίσετε ότι δεν πρέπει να το ξανακάνει και να συνεχίσετε τη ζωή σας κανονικά.
  6. Φρικάρετε. Το παιδί βλέπει το θυμό σας, τρέφεται και σας τον επιστρέφει. Θέλει χρόνο για να βρείτε την ψυχραιμία σας και να δείτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού.
  7. Το παίρνετε προσωπικά. Τα παιδιά φέρονται άσχημα για διάφορους λόγους. Δεν έχουν ακόμα αυτοέλεγχο, χρειάζονται την προσοχή σας και τους αρέσει να τεστάρουν τα όριά σας. Δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπά. Απλώς εξερευνά τα πάντα με διάφορους τρόπους. Εσείς φροντίστε να του δείχνετε πάντα την αγάπη σας αλλά ενημερώνοντάς το για τις συνέπειες των πράξεών του.