Ξέρουμε ήδη ότι τα παιδιά καταναλώνουν πάρα πολλή ζάχαρη και αυτό είναι ήδη ένα μεγάλο ρίσκο για την υγεία τους. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας ανακάλυψε ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών καταναλώνουν και πολύ αλάτι. Ποιο είναι το πρόβλημα στην υπερβολική κατανάλωσή του; Μία διατροφή με πολύ αλάτι έχει αντίκτυπο στην πίεση. Ένα στα εννιά παιδιά ηλικίας 8-17 ετών έχει υψηλότερη πίεση από το φυσιολογικό αλλά και περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση ως ενήλικας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι 10 τροφές που συμβάλουν στην υψηλή πρόσληψη αλατιού είναι:

  1. Πίτσα
  2. Μεξικάνικα πιάτα
  3. Σάντουιτς
  4. Αρτοποιήματα
  5. Κρύα τοστ με κρέας
  6. Σούπες
  7. Πατατάκια
  8. Τυρί
  9. Πουλερικά

 

Όταν θέλετε να μειώσετε το αλάτι, πρέπει πρώτα να κάνετε focus στα φαγητά που τρώει το παιδί εκτός σπιτιού. Ιδανικά, καλό είναι να μην τρώει συχνά σε εστιατόρια ή μαγαζιά με junk food. Περιορίστε επίσης τα σνακ με αλάτι, όπως τα πατατάκια και κρατήστε τα για ιδιαίτερες περιστάσεις. Τέλος, προτιμήστε τα φρέσκα λαχανικά και όσπρια και όχι αυτά που είναι σε κονσέρβες.

Μην μειώνετε τις τροφές που έχουν αλάτι αλλά και υψηλή θρεπτική αξία για το παιδί, όπως το γάλα και το γιαούρτι. Μην αντικαταστήσετε τα παχυντικά σνακ με τα ίδια αλλά με λιγότερο αλάτι, γιατί έτσι θα τα τρώει συχνά. Απλώς, κάντε τα ιδιαίτερες επιλογές για πάρτι ή γενέθλια.